Bátrabban találkozgatnak most a magyarok, mint karácsony körül

2021. február 16. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többet találkoznak a magyarok ismerősökkel, barátokkal, gyakrabban mennek közösségbe és utaznak belföldön – derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából. Bár még sokan hordanak maszkot és mosnak gyakran kezet, egyre többen fognak kezet, ha találkoznak valakivel. Annyian hajlamosak most kezet fogni, mint szeptemberben, a járvány második hulláma előtt.

Kép: Ipsos
Kép: Ipsos

A lakosság 47 százaléka oltatná be most magát az itthon elérhető vakcinákkal. Ezeknek az embereknek a 45 százaléka regisztrált oltásra, szemben a teljes lakosság 21 százalékával. A hajlandóság sokkal magasabb a 60 év felettiek körében, szinte duplája a 30 év alattiaknál kimutatottnak (63 százalék és 34 százalék). Ha nem csak az életkort nézzük, akkor látható, hogy a 60 év felettiek mellett a diplomások és a fővárosi lakosok is szívesen oltatnának (61 és 66 százalék). A regisztrációs hajlandóság is változó az életkorok szerint: az oltást vállaló 60 fölöttiek 52 százaléka már regisztrált, míg a 30 alattiaknak a 33 százaléka jelentkezett oltásra.

Kép: Ipsos
Kép: Ipsos

Nem is ugyanúgy gondolkodunk az oltásról: júniusban az emberek egyharmada várta a járvány végét a vakcináktól, mára már csak 22 százalék gondolja ugyanezt. Az emberek negyede szerint akkor van vége, ha a kormány azt mondja, 22 százalék szerint pedig akkor, ha a járványügyi hatóságok jelentik ezt be. 17 százalék szerint akkor van vége a járványnak, ha feloldják a szigorító intézkedéseket.

Kép: Ipsos
Kép: Ipsos
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!