Hatalmas sorok alakultak ki hétfőre a német–cseh határon a lezárások miatt

2021. február 15. – 09:58

frissítve

Hatalmas sorok alakultak ki hétfőre a német–cseh határon a lezárások miatt
Határellenőrök egy kamion előtt a német–cseh határon – Fotó: Matthias Balk/dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas dugók alakultak ki a német–cseh határon, miután Németország vasárnap hajnalban beutazási tilalmat és szigorúbb határellenőrzést vezetett be a koronavírus új mutációinak terjedése miatt, írja az Euronews és az Idnes nevű cseh portál.

A tilalom szerint kizárólag német állampolgárok, németországi lakhellyel rendelkező külföldiek, illetve egészségügyi dolgozók, árufuvarozók léphetnek be az országba előzetes regisztráció, valamint negatív koronavírusteszt után. Horst Seehofer belügyminiszter már a lezárásokkor jelezte, hogy az új ellenőrzések „némi késedelmet okozhatnak majd a határokon”. A német rendőrség szerint vasárnap nem volt komolyabb fennakadás, valószínűleg a hétvégi enyhe forgalom miatt.

A lezárás utáni első munkanapon, hétfő hajnalra, illetve kora reggelre azonban több határon is kilométernyi sorok torlódtak fel.

Dugó a német-cseh határon – Fotók: Matthias Balk/dpa Picture-Alliance via AFP Dugó a német-cseh határon – Fotók: Matthias Balk/dpa Picture-Alliance via AFP
Dugó a német-cseh határon – Fotók: Matthias Balk/dpa Picture-Alliance via AFP

A D8-as autópályán végig kamionok álltak, a rendőrségnek pedig szabályoznia kellett a határ előtti alagutakba való behajtásokat és a felüljárókra felhajtók létszámát is. A D5-ös autópályán

csaknem húsz kilométer hosszú dugó alakult ki,

de ahogy arról a cseh sajtó beszámolt, problémákra lehet számítani több olyan másik úton is, melyek a két országot kötik össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!