Minimálisan csökkent az oltási kedv Magyarországon, a KSH szerint a vakcinák körüli bizalmatlanság az egyik fő oka

2021. február 12. – 16:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiadta heti jelentését a KSH a koronavírus elleni oltási hajlandósággal kapcsolatban: az első mért héthez (november 30.-december 6) képest folyamatosan nő az oltási hajlandóság, februárra azonban a tendencia megtorpant, a hivatal szerint főként a vakcinák körülötti bizalmatlanság miatt.

A felmérésből egyrészről kiderül, hogy 2020. november 30-a óta az oltási hajlandóság összességében jelentősen nő. Míg novemberben a válaszadók 15%-a volt biztos abban, hogy beoltatja magát, addig februárra már a megkérdezettek 38%-a.

Az is látszik azonban, hogy míg az oltási kedv január végéig folyamatosan nőtt, addig februárra valamennyire fordult a kocka,

február 1. és 7. között 2%-kal visszaesett 37,8%-ra az „igennel” válaszolók száma, míg a „nemre” voksolók aránya 1%-kal nőtt. Szintén nőtt a talánok aránya, míg a nem tudja/nem kíván válaszolni kategóriát választók száma 0,6%-kal csökkent.

Oltási kedv változása a KSH felmérése szerint – Fotó: KSH
Oltási kedv változása a KSH felmérése szerint – Fotó: KSH

A KSH szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcinák biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A februári felmérés szerint

  • a megkérdezettek 81%-át befolyásolja a járvány súlyossága, a megbetegedések és a halálozások száma,
  • 77%-át az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek,
  • 76%-át a kormányzati kommunikáció,
  • 66%-át a közösségi médiában megjelenő információk.
  • A válaszadók több mint fele pedig egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes csoportok véleményét.

Az első, novemberi hét, illetve a februári mérés összevetése alapján a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat, míg a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek elutasítóbbak. Az általános tendencia alapján azokban nemtől, kortól és végzettségtől függetlenül megnőtt november és február között az oltási kedv, a veszélyeztetett, 64 év feletti korosztályban a novemberi 23,4%-ról 60,3%-ra.

Arról, hogy mi állhat a magyarok oltással szembeni bizalmatlanságának hátterében, magyarázó videót is készítettünk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!