A brit egészségügyi szolgálat szerint egy szteroid és egy gyulladáscsökkentő együttes használata csökkentheti a koronavírus miatti halálozási arányokat

2021. február 11. – 23:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány kezdeti brit kutatás azt mutatja, hogy egy ízületi gyulladás kezelésére általánosan használt gyógyszer életmentő lehet néhány koronavírusban szenvedő, súlyos beteg számára, írja a BBC.

A szakértők szerint minden 25. beteg élete megmenthető egy olcsó szteroid mellett az úgynevezett tocilizumabbal, néhány kórház elkezdte a szerek alkalmazását. A kutatás szerint a szerek használata javítani tudja a túlélési lehetőséget és a gyógyulási időt, akár elkerülve az adott beteg intenzív osztályra kerülését, állítja a brit Országos Egészségügyi Szolgálat.

A kutatók szerint a koronavírussal kórházba kerülő emberek közel fele profitálhat a kezelésből, amit eddig több mint 4000 önkéntes részvételével próbáltak ki. Az eredményeket „óriásinak nevezték”, a szerek (cseppenként adott tocilizumab és a dexametazon nevű szteroid használata) 4%-kal csökkentették a halálozási arányokat és 5%-kal a lélegeztetőgépre kerülés esélyét.

Az előzetes vizsgálati eredményeket hamarosan benyújtják egy szakértők által vizsgált orvosi folyóirathoz is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!