Kutatók újabb nyomát találták annak, hogy a koronavírus denevérektől származik

2021. február 9. – 20:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan denevéreket találtak Thaiföld keleti részén, amik hordoznak egy, a SARS-CoV-2-höz nagyon hasonló koronavírust – írja a BBC. A kutatók szerint a rokon koronavírusok Ázsia-szerte megtalálhatók denevérpopulációkban. A Szingapúri Egyetem kutatói egy mesterséges barlangban találták meg a vírusos denevéreket. A változatot RacCS203-nak hívják, a génállománya 91,3 százalékban egyezik a SARS-CoV-2-vel.

Megvizsgálták a több denevérből és egy csempészett tobzoskából kinyert antitesteket, amik hatékonyan felléptek a járványt okozó vírus ellen. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a két vírus közeli rokonok.

Egy patkósdenevér egy németországi pajtában – Fotó: Armin Weigel / DPA / AFP
Egy patkósdenevér egy németországi pajtában – Fotó: Armin Weigel / DPA / AFP

A Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerzői biztosak abban, hogy „a Sars-CoV-2-vel nagyfokú genetikai hasonlóságot mutató koronavírusok széles körben jelen vannak a denevérekben Ázsia számos országában és régiójában”.

Nem ez az első eset, hogy rokonvírusokra bukkantak. A legkorábbi eredetűt Kambodzsában találták 2010-ben, Shamel patkósdenevérektől vett mintákban, az 92,6 százalékban egyezett a napjainkban terjedő vírussal.

A kutatók már régóta sejtik a vírusról, hogy állati eredetű. Valószínű, hogy az eredeti hordozó egy denevér, és az emberhez egy közvetítő fajon keresztül terjedt át. A WHO szakértői egy hónapja vannak Kínában, próbálják felderíteni a vírus eredetét. A csoport vezetője szerint roppant kicsi az esélye, hogy a vírus egy kínai laborból szabadult volna el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!