Abszurd hiba: egy pécsi férfit papíron már beoltottak Budapesten, és az okmányon nőként tüntették fel

2021. február 5. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megdöbbent egy pécsi férfi, amikor pénteken a háziorvosa közölte vele: az orvosi dokumentumai alapján ő már megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját Budapesten, és február 21-én adják be neki a másodikat. A férfi egyáltalán nem kapott oltást, Budapesten sem volt mostanában. Az orvosi dokumentumon a tajszáma, a neve és a születési dátuma helyesen szerepel, a papíron viszont nőként van feltüntetve. A hibát valószínűleg az okozta, hogy a valójában beoltott nő tajszámát írták hibásan az oltási lapra. A férfi csak azt szeretné, a valótlan adatokból lehetőleg ne legyenek további bonyodalmak.

Peták Péter a Telexnek azt mondta: pénteken Pécsen kereste fel a háziorvosát egy egészen más ügyben. Miközben az orvos a számítógépen nézte az egészségügyi dokumentumait, meglepve vette észre, hogy páciense január 31-én Budapesten már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és február 21-én kell mennie a második adagért a Semmelweis Egyetemre.

Peták Péter ezen igencsak meglepődött, mert semmiféle oltást nem kapott, és saját bevallása szerint utoljára a nyolcvanas években volt Budapesten egészségügyi intézményben, akkor is a MÁV-kórházban.

A hitetlenkedő páciensnek az orvos kinyomtatta a Covid-19-oltási lapot, amelyen valóban Peták tajszáma, neve és születési dátuma szerepelt, a „neme” rubrikában viszont nőként tüntették fel. A papír szerint a Semmelweis Egyetem anyagcsere-endokrinológiai részlegén kapta meg az oltást mint szociális dolgozó, holott a férfi valójában egy alapítványnál dolgozik egy irodában, nem minősül szociális dolgozónak.

„Engem csak az zavar, hogy ebből az adminisztrációs hibából később se nekem, se annak ne legyen baja, akit az én nevemben valójában beoltottak” – mondta a Telexnek Peták Péter. Peták azt szeretné, hogy majd ő is megkapja a vakcinát, amikor rá kerül a sor, és annak az embernek is beadják a második dózist, aki helyett az ő neve szerepel az oltási lapon.

Az ügyben megkerestük a Semmelweis Egyetemet, várjuk a válaszukat. Információink szerint a félreértést az okozhatta, hogy az idősotthonok oltási kampánya idején január végén véletlenül elírhatták egy beoltott szociális dolgozó nő tajszámát, és az elírás eredménye egy másik, valódi tajszám lett, Peták Péteré. A páciens nemét ilyenkor kézzel viszik fel az adatlapra, a többi adatot a (téves) tajszám alapján automatikusan töltötte ki a rendszer.

A hibát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) kell majd rendeznie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!