Tűz volt egy kelet-ukrajnai kórházban, négyen meghaltak

2021. február 4. – 10:38

frissítve

Tűz volt egy kelet-ukrajnai kórházban, négyen meghaltak
Egy ápoló az északnyugat-spanyolországi Galícia régióban fekvő Ourense egyetemi klinikáján. Fotó: MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid külföldi hírek a koronavírus-járványról február 4-én, csütörtökön.

Palesztina: Tízezer adag Szputnyik V vakcinát kap Oroszországtól a Palesztin Nemzeti Hatóság, amivel gyorsítani tudja a kedden kezdődött oltási kampányt. Izraelben már hat héttel korábban megkezdődött a tömeges oltás, az országot bírálatok érték amiatt, hogy kihagyja belőle a megszállt területeken élő palesztinokat, miközben a közel kilencmilliós ország lakosainak harmadát már beoltotta. Izrael azzal válaszolt a kritikákra, hogy az átmeneti békemegállapodás értelmében az egészségügy a palesztin hatóság hatáskörébe tartozik az általa ellenőrzött területeken. A közel hárommilliós Ciszjordániában eddig 1331 embert halt bele a koronavírus okozta Covid-19-be, míg a kétmillió lakosú Gázai övezetben 526 halálos áldozatról tudnak a hatóságok. (MTI)

Ukrajna: Tűz ütött ki egy koronavírusos betegeket ellátó kórházban csütörtökre virradó éjjel az ország keleti részén lévő Zaporizzsjában, három beteg és egy fiatal orvosnő életét vesztette, ketten megsérültek. Az áldozatul esett idős betegek lélegeztetőgépen voltak. A negyedik áldozat egy 26 éves aneszteziológus orvos. A vizsgálatok előzetes eredménye alapján füstmérgezésben vesztették életüket. További nyolc beteget, akik közvetlen veszélyben voltak a tűztől, épségben kimentettek. Megsérült egy másik aneszteziológus orvos és egy ápoló. Mindkettőjüket égési sérülésekkel és füstmérgezéssel szállították kórházba. (MTI)

Nyugat-Balkán: Csütörtöktől már Magyarországról is negatív vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül lehet Szerbiába utazni. Korábban már Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából is teszt és karanténkötelezettség nélkül lehetett belépni Szerbiába. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökre Szerbiában 1932 fővel 400 837-re, Koszovóban 341-gyel 61 086-ra, Észak-Macedóniában 350-nel 93 524-re, Montenegróban 642 fővel 63 118-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 367-tel 122 861-re növekedett. (MTI)

Csehország: Újra emelkedik a napi fertőzések száma. A laboratóriumi szűrések szerdán 9567 új fertőzöttet mutattak ki, ami majdnem 1100-zal több, mint egy hete volt, és 400-zal több a keddinél. Andrej Babiš cseh miniszterelnök pénteken Budapestre jön, hogy a koronavírus elleni küzdelem magyarországi tapasztalatairól tájékozódjon. (MTI)

Izrael: Csütörtöktől minden 16 évesnél idősebb izraeli beoltathatja magát. Bárki kérhet időpontot az oltásra, megnyitották mindenki előtt az oltóhelyeket, de továbbra is elsőbbséget élveznek, hamarabb sorra kerülnek az idősebbek. A minisztérium két héten belül 90 százalékos oltottságot szeretne elérni a 60 év felettieknél. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!