A mentális betegségekben szenvedő időseknél kiugróan magas a koronavírus miatti halálozás

2021. február 3. – 19:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idősebb korosztályban a súlyos pszichiátriai rendellenességekkel küzdő emberek körében négyszer nagyobb a Covid-19 miatti halálozás, mint az ebbe a korcsoportba tartozó, de mentálisan egészségesek körében – állapította meg egy szerdán publikált svéd tanulmány.

Az Umeai Egyetem és a Karolinska Intézet tudósai tanulmányukhoz a 20 éves vagy annál idősebb teljes svéd népesség – csaknem nyolcmillió felnőtt – tavaly március és június közötti adatait elemezték, írja az MTI. Azok körében, akiknek nem volt súlyos mentális rendellenességük, a halálozási arány 0,06 százalékos volt. A súlyos mentális betegséggel – például skizofréniával vagy bipoláris rendellenességgel – diagnosztizáltak körében viszont 130 halálesetet regisztráltak, ami ebben a csoportban 0,1 százalékos halálozási arányt jelent.

A 60 és 79 év közötti mentális betegek körében a Covid-19-cel összefüggő halálozás kockázata még magasabb volt.

A Frontiers in Psychiatry című folyóiratban publikált tanulmány arra nem adott magyarázatot, hogy miért nagyobb a halálozási arány a súlyos mentális rendellenességben szenvedőknél. Feltehető, hogy a súlyos mentális rendellenességek korai biológiai öregedést idéznek elő, meggyengítik az egészségi állapotot és az immunrendszert. Ennek a csoportnak más rizikófaktorai is lehetnek, mint például az elhízottság – mondta Martin Maripuu egyetemi docens. Hozzátette: fontos az ilyen rendellenességekben szenvedők mentális és fizikai egészségi problémáinak együttes kezelése.

A kutató szerint a tanulmány eredményeit figyelembe kellene venni az oltási program végrehajtásában. Megfontolandó, hogy az idősebb és mentális betegséggel küzdő emberek csoportjának elsőbbséget adjanak az oltások szempontjából.

Svédországban a karácsonyi szünetben kezdődött el az oltási program, és jelenleg az ország felnőtt lakosságának 3,2 százaléka, 264 148 ember kapta meg legalább az első dózist a vakcinából, közülük 34 131 ember – a felnőtt népesség 0,42 százaléka – már két dózist kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!