Merkel: Nyár végéig minden felnőttet be lehet oltani Németországban

2021. február 1. – 21:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 21-ig a gyerekeket nem számítva mindenkit be lehet oltani a 83 millió lakosú Németországban – mondta Angela Merkel kancellár az MTI szerint hétfőn Berlinben.

A német kancellár a december végén elkezdett oltási kampány első tapasztalatairól a tartományi kormányfőkkel, oltóanyagokat gyártó cégek vezetőivel és a vakcinabeszerzést az EU-tagországok képviseletében végző Európai Bizottság szakembereivel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatót. A tanácskozás alapján Merkel arról tájékoztatta a németeket, hogy:

  • Nem kell megváltoztatni az oltás ütemezését, vagyis nem kell a gyártók által ajánlottnál hosszabb ideig várni a második adag beadásával, hogy minél hamarabb, minél több ember megkaphassa legalább az első adagot.
  • Akkor is a tervek szerint fog haladni az oltási kampány és beoltható lesz szeptemberre minden német felnőtt, ha időközben nem kerül újabb oltóanyag a piacra, és csak a már EU-s engedéllyel rendelkező oltóanyagokkal – a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és az Oxford/AstraZeneca-vakcinával – lehet dolgozni.
  • Nem szükséges változtatni a társadalmi csoportok rászorultsága alapján összeállított fontossági rangsoron.

A német tartományi kormányok ugyanakkor megállapodtak egy úgynevezett nemzeti oltási terv felállításában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kifejlesztenek egy „közös platformot”, amely a vakcinaszállítmányok érkezésével és a szövetségi kormány által felügyelt szétosztásával kapcsolatos adatokat tartalmazza majd, és az oltás megszervezésében (például az oltási időpontok kiadásában) segíti a tartományokat.

Németországban hétfőig a lakosság nagyjából 2,8 százaléka, 2 467 918 ember kapott védőoltást, közülük 532 562 embernek az oltás mindkét adagját beadták már.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!