2,2 millió forintnyi szingapúri dollárt kap, akinél komoly mellékhatást vált ki az oltás

2021. január 29. – 05:54

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzt kapnak azok a szingapúriak, akiknél komoly mellékhatásokat okoz a koronavírus elleni oltás, idézi az MTI a Straits Times című szingapúri napilapot.

A programot az egészségügyi minisztérium indította. A hatóságok tízezer szingapúri dollárt (átszámítva 2,2 millió forintot) fizetnek azoknak, akik az oltás következtében kórházba, intenzív osztályra kerülnek. Halál vagy az életet maradandóan befolyásoló súlyos mellékhatások esetén a kormány ennek a több mint hússzorosát, 225 ezer szingapúri dollárt fizet.

Ezzel akarják erősíteni azt a meggyőződést, hogy szükség van az oltásra. Az egészségügyi minisztérium hangsúlyozza, hogy ez nemcsak a szingapúri állampolgárokra vonatkozik, hanem az országban élő külföldiekre és a családtagjaikra is.

Hetven évnél idősebb szingapúriak várakoznak az oltásra. Fotó: Reuters/Edgar Su
Hetven évnél idősebb szingapúriak várakoznak az oltásra. Fotó: Reuters/Edgar Su

Szingapúrban a tavalyi év végén kezdődött az oltási kampány. Elsőként az egészségügyi dolgozók kapták meg a Pfizer/BionTech oltását, utána a kormány tagjai, majd a veszélyeztetett korosztályhoz tartozók következtek. A tömeges oltás szerdán kezdődött el, és a hatóságok arra számítanak, hogy az év harmadik negyedévére a helyiek zöme megkapja az oltást.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint az 5,6 milliós délkelet-ázsiai városállamban a járvány kezdete óta 59 425 fertőzöttet regisztráltak, és huszonkilencen haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Egy amerikai vizsgálat szerint százezerből csak egy embernél váltott ki heves allergiás reakciókat a BioNTech/Pfizer koronavírus elleni oltóanyaga.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!