A Kreml diplomatája Észtországban adatta be magának a Pfizert ahelyett, hogy megvárta volna az orosz vakcinát

2021. január 28. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kreml egyik diplomatája, Jurij Gribkov Észtországban vágott az oltóanyagsor elejére azért, hogy megkapja a Pfizer-vakcinát ahelyett, hogy megvárta volna Oroszországban a Szputnyikot, írja a Daily Beast.

Az orosz közmédia „halállövésnek” nevezte a Pfizert, ennek ellenére Gribkov, Oroszország távozó észt főkonzulja szerdán titokban beadatta magának azt az észteknél.

Gribkov később beismerte, hogy valóban a Pfizert választotta annak ellenére, hogy a kormánya kampányt indított, melyben a Szputnyikot propagálja a Pfizerrel szemben. Hozzátette, nem akart egy hetet várni arra, hogy visszatérjen Oroszországba, mert „gyenge tüdeje miatt azt tanácsolta orvosa, minél hamarabb oltassa be magát”.

Szerinte sem a Kreml, sem a közmédia nem becsmérelte egyébként a Pfizert. Ezzel szemben Jakub Kalensky, az Atlanti Tanács dezinformációt figyelő osztályának munkatársa azt mondta, „számos történetet látni a Kreml-barát médiában a Pfizer lejáratására”.

Észtország folyamatosan küzd a fronton harcoló egészségügyi dolgozók oltásával, a lap szerint így Gribkovnak soron kívül kellett beadatnia magának a két adag Pfizert. Az Ida-Viru Központi Kórház, ahol a diplomata az oltást kapta, belső vizsgálatot indít, hogy kiderítse, hogy történhetett ez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!