Akár hatheti szünet után is beadható a Moderna második dózisa

2021. január 26. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg a Pfizer–BioNTech-vakcina esetében 21, addig a Modernánál 28 nap különbségre van szükség az első és második vakcina beadása között a gyártó utasításai szerint, csakhogy rendkívüli esetekben a Pfizer esetében is kitolható a második adag beadása 42 napra, és ez ugyanúgy igaz a Modernára is – állapította meg a WHO immunizációval foglalkozó stratégiai tanácsadó csoportja (SAGE).

Az AFP híre szerint a SAGE ugyanakkor az eredeti oltási minta alkalmazását (21, illetve 28 nap) javasolja, az adagok beadása közötti időtartam megnyújtását csak indokolt esetekben, például késlekedő vakcinaszállítmányok esetére ajánlja, és megjegyezték, hogy az ilyen oltási minta alkalmazására, eredményességére még nem állnak rendelkezésre elég erős bizonyítékok. Azt semmiképp nem javasolják emellett, hogy fél dózist adjanak be az egész helyett.

Terhes és szoptató nőknek nem javasolják a Modernát, és figyelmeztetnek arra is, hogy ritka esetben súlyos allergiás reakció is felléphet, csakúgy, mint a Pfizer esetében. A WHO még nem hagyta jóvá a Moderna oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását, ebben várhatóan február végén döntenek. A Moderna-vakcinát már több ország egészségügyi hatósága engedélyezte.

A WHO tanácsadói nem javasolják azt sem, hogy a külföldi utazásokat lehetővé tegyék azok számára, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, egyfelől ez a méltányosság elvét sértené, másfelől pedig még nem bizonyított, hogy a beoltottak nem fertőzhetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!