Előbb a védőoltás, aztán a gyerektervezés, mondják a szakértők

2021. január 26. – 19:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előbb oltsa be magát a gyereket tervező nő a védőoltással, aztán jöhet a baba – ezt mondta a Szülész-Nőgyászati Prevenciós Társaság elnöke, Szőnyi György az RTL-nek.

Szőnyi szerint a védőoltás beadása után annak hatását is inkább várják meg a terhességet tervezők, az pár hetet jelent. Rusvai Miklós víruskutató szerint is érdemes beoltatnia magát annak, aki babát tervez.

Jelenleg a terhes nőknek nem ajánlják az vakcinát. Rajtuk etikai problémák miatt nem szoktak gyógyszert tesztelni, így nem tudni, hogyan reagálnak a vakcinára, van-e esetleg valami különleges mellékhatás, ami csak terhesség alatt jön elő.

Magyarországon is voltak olyan várandós nők, akik elkapták a vírust, de nem észleltek náluk semmilyen problémát a terhesség és a szülés során. Ha azonban a kismamák kezelésre szorulnak, azt nehezíti, hogy a koronavírus ellen használt kísérleti gyógyszerek nem adhatók nekik, csak lázcsillapítót, köhögés elleni szereket lehet alkalmazni.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa korábban azt mondta, nem okoz magzati károsodást a koronavírus-fertőzés, de a várandós nőknél jelentkező tünetek és szövődmények, például a láz, a tüdőgyulladás kiválthat koraszülést vagy vetélését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!