Gyöngyös polgármestere szerint azért oltották be soron kívül, mert a kukába dobták volna a vakcinát

2021. január 26. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azért oltatta be magát soron kívül Gyöngyös polgármestere, Hiesz György, mert szerinte az aznap megmaradt vakcinát a kukába dobták volna, nyilatkozta a Gyöngyösi Városi Televíziónak.

A polgármester szerint január első napjaiban a gyöngyösi kórház orvosai egy idősotthon lakóit oltották be, és ott a polgármester szerint több tucat oltóanyag maradt meg. Hiesz szerint a vakcina felbontása után hat óra van arra, hogy azt beadják, de a kórház és az idősotthon között akkora a távolság, hogy „a személyzetnek másfél órája volt arra, hogy eldöntse, a kukába kerüljön-e a többtucatnyi vakcina”.

A polgármester szerint, amikor az orvosi személyzet „azzal szembesült, hogy több tucat vakcina megmaradt”, értesítették a gyöngyösi háziorvosokat, akik szóltak az ismerőseiknek. Így hívták fel a gyöngyösi polgármestert is, akinek állítása szerint azt mondták, „megmaradt nagyon sok vakcina, menjek be, beadják a védőoltást, egy órám van eldönteni, igen vagy nem.” Hiesz állítása szerint másokkal együtt így kapta meg az oltást akkor, amikor még az egészségügyi személyzet volt soron az oltási protokoll szerint. Ő maga egyébként még nem is regisztrált az oltásra.

Hiesz ehhez még azt is hozzátette, ő nem ért egyet az oltási protokollal, és azt is „teljesen természetesnek tartaná”, ha Orbán Viktort és a kormánytagokat „már rég beoltották volna”, hiszen nekik naponta kell intézkedniük mindenféle ügyekben.

A kormánymédia hétfőn írta meg, hogy Hiesz György akkor kaphatta meg a vakcinát január elején, amikor a járványügyi szabályok szerint csak az egészségügyi és intézményi dolgozókon, valamint a krónikus betegeken volt a sor.

Pár nappal ezelőtt az operatív törzsön is felmerült a kérdés, kiöntik-e azokat a oltóanyagokat, amiket nem használnak fel, mire Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy válaszolt: „Már a kérdésen is megdöbbenek, hiszen az oltóanyag aranyat ér. Az összes vakcinát el kell oltani, amit arra a napra szánnak, ezt nagyon ügyesen megszervezik az oltópontok.” Müller szerint a -70 fokon őrzött oltóanyag 2–8 fokon tárolva további öt napon át felhasználható. A kérdés alapját az Átlátszónak név nélkül nyilatkozott orvos szavai adhatják, amelyek szerint az adott napra szánt, de fel nem használt oltóanyag a kukába kerül. Az Átlátszó kérdéseire az operatív törzs akkor nem reagált.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a múlt csütörtöki kormányinfón mondta, hogy hivatali visszaélés gyanúja merül fel akkor, ha egy háziorvos nem tartja be az oltási protokollt. Ugyanakkor a gyöngyösi polgármester azt is mondta, január elején még nem tudták, hogy ennek bármilyen szankciója lenne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!