Koronavírusban meghalt a csernobili tűzoltás irányítója, Nyikolaj Antoskin

2021. január 18. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

78 éves korában meghalt Nyikolaj Antoskin. Antoskin, aki a csernobili atomerőmű tüzét eloltó művelet parancsnokaként túlélte a sugárzást, a koronavírus miatt vesztette életét, írja a New York Times.

Antoskin 2014 óta a kormánypárt, az Egységes Oroszország tagja volt, az orosz parlament nyilatkozata szerint „súlyos betegség után hunyt el”. Szergej Nevrov, a párt frakciójának vezetője a parlamentben azt nyilatkozta, hogy a tábornokot korábban kórházba szállították a koronavírus miatt.

Antoskin az 1986-os csernobili katasztrófa idején a sietve összegyűjtött katonai és civil munkások csoportjának vezetője volt, akik hatalmas kockázatot vállalva akadályozták meg, hogy a katasztrófa ennél is súlyosabb legyen. A nyitott reaktor magjában felcsapó tűz azt a veszélyt hordozta magában, hogy az addiginál is több sugárzás kerül a légkörbe:

a tűz eloltásával Antoskin csapata ezt megakadályozta, nemzeti hősökké váltak.

Antoskin 1986-ban – Fotó: Chistiakov / Sputnik / Sputnik via AFP
Antoskin 1986-ban – Fotó: Chistiakov / Sputnik / Sputnik via AFP

A részben civilekből álló csapatot azután kellett bevetni, hogy a tűzoltók nagy része sugárfertőzés miatt meghalt, ezért a levegőből, helikopterről próbálták meg eloltani a reaktort 5000 tonna homok és bór leszórásával. A hadművelet irányítása mellett Antoskin maga is repült, erős sugárzásnak kitéve magát.

Életének kockáztatásáért a Szovjetunió hőse kitüntetést is elnyerte.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!