Magyarország beszáll az észt oltási információs platform tesztelésébe

2021. január 18. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország Észtországgal, Izlanddal és az AstraZeneca észt leányvállalatával közösen teszteli a VaccineGuard nevű vakcinaigazolós projektet – áll a VaccineGuard fejlesztője, a Guardtime közleményében.

A VaccineGuard célja, hogy segítse az országok oltási stratégiáját. Ennek érdekében például az egészségügyi hatóságok, a lakosok, a vakcinagyártók és a határőrök feltölthetnek bizonyos adatokat, ami segít majd a vakcinák hitelesítésében és elosztásában. A VaccineGuard követi az előírásokat, így például meg tudja határozni, hogy egy adott állampolgár az adatok alapján jogosult-e az oltásra, de akár azt is, hogy ki mikor kerül sorra a programban.

A rendszer automatikusan jelentéseket küld a hatóságoknak az oltóközpontokról, a készletekről és a tapasztalt mellékhatásokról is.

Észtország és a WHO már fél éve együtt dolgozik a rendszeren. A balti ország októberben állapodott meg a WHO-val egy digitális vakcinaigazolás fejlesztéséről.

„Örülünk, hogy Izland, Észtország és Magyarország egyaránt kész kipróbálni a platformot. Ezek az országok élen járnak a járvány elleni csúcstechnológiák és stratégiák fejlesztésében, és alig várjuk, hogy együtt dolgozzunk a projekten, és azt, hogy megoszthassuk az eredményeinket más országokkal és a részvényeseinkkel, hogy hamarosan visszatérhessünk a régi hétköznapokhoz”

– mondta Ain Aaviksoo, a Guardtime vezető orvosa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!