Újabb tömeges tesztelésre készül Szlovákia

2021. január 16. – 14:07

frissítve

Újabb tömeges tesztelésre készül Szlovákia
Belgrádi utcakép. Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbiában egymillió adag kínai Sinopharm oltóanyag érkezik szombaton a belgrádi Nikola Tesla belgrádi repülőtérre, a szállítmány megérkezésénél Aleksandar Vučić szerb államfő is jelen lesz. Zoran Gojković, a válságstáb tagja korábban elmondta: ha a szerb gyógyszerügynökség minden engedélyt megad, a kínai vakcinával már vasárnap vagy hétfőn megkezdhetik az oltást. Szerbiában már korábban engedélyezték a Covid-19 elleni, a BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett mRNS vakcinát, az orosz Szputnyik V pedig feltételes forgalomba-hozatali engedélyt kapott. Egyelőre a kínai vakcinát is ideiglenesen engedélyezik, és csak később kap állandó engedélyt. (MTI)

Ukrajnában továbbra sem lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombatra is csaknem nyolcezer új fertőzöttet jegyeztek fel, és ismét több mint kétezren kerültek kórházba. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 7729 új esettel 1 154 692-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 147 áldozattal 20 689-re. Eddig 857 183-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem tízezren, az aktív betegek száma így több mint kétezerrel 276 820-ra csökkent. (MTI)

Ausztriában több ezer ember vonult az utcára Bécsben, hogy a járványügyi intézkedések enyhítéséért és Sebastian Kurz kancellár lemondásáért tüntessen. A helyszíni felvételek alapján a tömegben nem volt jellemző a maszkviselés. (Reuters)

A világban 93 819 952-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 008 273-ra a halálos áldozatok és 51 666 159-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint. (MTI)

Pozitív lett Joao Leao portugál pénzügyminiszter koronavírustesztje – közölte a politikus hivatala szombaton, egy nappal az után, hogy Leao részt vett egy találkozón uniós vezetőkkel, melyen a január 1-jén kezdődött portugál uniós elnökség fő céljait tekintették át. A találkozón részt vett Leao mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Antonio Costa portugál kormányfő, de Frans Timmermans és Margrethe Vestager alelnök is. A portugál pénzügyminiszternek nincsenek tünetei, házi karanténban van és otthonról dolgozik. (MTI)

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül. „Le akarjuk tesztelni a lakosságot, hogy elkülöníthessük a vírust terjesztőket és kapcsolataikat, és így akár 50 százalékkal fékezzük a járvány terjedését” – mondta sajtótájékoztatóján Marek Krajci, egészségügyi miniszter. A tesztelés részleteiről vasárnap dönt a kormány. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!