Biden százezer embert vonna be az amerikai oltásprogramba

2021. január 15. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

A megválasztott elnök arra kéri a kongresszust, hogy biztosítsanak forrást az újabb egészségügyi személyzet bevonására és kiképzésére, valamint oltóközpontok létrehozására annak érdekében, hogy egész Amerikát be lehessen oltani.

Joe Biden megválasztott elnök azt tervezi, hogy az oltási folyamat felgyorsítása érdekében ösztönzi az államokat az összes 65 évesnél idősebb amerikai beoltására, írja a CNN. Biden a delaware-i Wilmingtonban beszélt jövő héti hivatalba lépését követően végrehajtani tervezett, országos oltási tervéről, valamint arról, hogy az Egyesült Államok eddigi járványkezelése kudarcot vallott, hiszen „sötét télben ragadt” az ország, ahol a koronavírus okozta, vagy azzal összefüggésbe hozható halálesetek száma a napi 3-4 ezret is eléri, és a világon a legtöbben itt vesztették életüket a kór által: mintegy 390 000 halálesetet regisztráltak.

Biden a többi között megígérte, hogy segít sokkal több amerikait beoltatni a koronavírus ellen azáltal, hogy kibővíti az oltásokat beadó szakemberek körét, oltóközpontok létrehozásában és működtetésében támogatja az államokat, amelyekkel egyébként is jobb és hatékonyabb kommunikációt sürgetett sajtótájékoztatóján. Felgyorsítaná a vakcinaszállítmányok célba juttatását, és az oltások beadását is, amelyet szerinte nem a szakszerű, de meglehetősen bonyolult eddigi oltási rend szerint kell beadni, hanem minél több módon elérhetővé tenni valamennyi amerikai, első körben minden 65 éven felüli számára.

A megválasztott elnök járványügyi szakemberekkel történt egyeztetését követően azt is mondta, fel fogja kérni a kongresszust, hogy a szövetségi kormány alkalmazhasson további 100 000 közegészségügyi szakembert, és ehhez biztosítsák a képzési és egyéb forrásokat. Biden és csapata már nekilátott egy új, kibővített oltási terv kidolgozásának, hogy ezzel teljesítsék a kampányígéretet, miszerint az új elnök felpörgeti a közegészségügyi szektort, és így a koronavírus okozta járvány elleni küzdelmet.

Biden beszédében tehát arra kérte az amerikai kongresszust, hogy vállaljon történelmi beruházást a közegészségügyi munkaerő bővítésére, így az újabb 100 ezer közegészségügyi dolgozó finanszírozásával az ország képes legyen közegészségügyi kapacitásainak csaknem megháromszorozására.

A jövő héten hivatalba lépő elnök azt szeretné, ha új szereplőket képeznének ki és vonnának be olyan létfontosságú feladatok elvégzésére, mint például az oltási terv végrehajtásának részfeladatai, így az oltandók felkutatása, az oltóanyag célba juttatása, vagy akár a vakcina beadása. Biden arról beszélt, hogy a kórházak a szakszemélyzet hiányára, valamint az alacsony létszám mellett, vagy éppen annak ellenére is meglehetősen alacsony jövedelmi helyzetre panaszkodnak a világjárvány kezelésének hatékonyságát érintő problémákat ismertetve.

Biden azt is mondta, azon dolgozik, hogy azonnal kibővítse azoknak a körét, akik az oltást egyáltalán beadhatják az Egyesült Államokban. A megválasztott elnök azt tervezi, hogy újabb szakemberek számára teszi lehetővé az oltások beadását, és határozottan arra ösztönzi az államokat is, hogy teljes használják ki rugalmasságukat a munkaerő növelésére, többek között az engedélyezési követelményeket előíró törvények módosításával.

„A szövetségi kormány az államokkal együttműködve megfelelő képzést fog biztosítani, beleértve az Egyesült Államok Közegészségügyi Szolgálatának megbízott alakulatának bevonását”

– mondta az ezek szerint katonai képzési tervet részletezve. A megválasztott elnök a koronavírust érintő rendkívüli helyzet, valamint sürgősségi készültségről szóló törvény módosítását is a tervek között említette, hogy ezzel is lehetővé tegyék bizonyos, egyébként képesített szakemberek – köztük nyugdíjas orvosok és ápolók – bevonását az oltásprogram végrehajtásába.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!