Závecz-kutatás: A magyarok többségének fontos, hogy a járvány válságára adott válasz a klímakérdéssel is foglalkozzon

2021. január 14. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar lakosság többsége pártállástól függetlenül támogatja, hogy az ország fenntartható és zöld legyen, illetve a koronavírusból is olyan mentőcsomaggal lábaljon ki, ami a klímakérdést is érinti, derül ki a Závecz Research Greenpeace Magyarország megrendelésére készült közvélemény-kutatásából.

A közvélemény-kutatás fő kérdése az volt, hogy a magyar lakosság véleménye szerint úgy kell-e a koronavírus okozta gazdasági válságból felállnia az országnak, hogy az egyben a klímaválságra is választ adjon.

A megkérdezettek 70%-a úgy gondolja, a kormánynak nem szabad olyan gazdasági mentőcsomagot nyújtania, amely továbbfokozza a klíma- és ökológiai válságot: például olajcégek támogatásával, repülőtársaságoknak nyújtott adókedvezményekkel vagy vegyszeres nagyüzemi mezőgazdálkodás támogatásával.

Emellett a megkérdezettek 77%-a támogatja, 12%-a ellenzi a zöld pénzügyi csomagokat (pl. zöld kötvény, a fenntartható fejlődést segítő befektetési alapok). A kutatásból az is kiderült, hogy a klímakérdés és a zöld gazdasági mentőcsomag támogatottsága független a politikai hovatartozástól:

Fotó: Greenpeace
Fotó: Greenpeace

Az 1000 fős, személyes reprezentatív kérdőív 2020. novemberében készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!