Egy svéd cég riasztást leadó nyakláncot tenne a dolgozóira, ami a távolságtartásra figyelmeztetne

2021. január 13. – 21:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban azért tiltakozik az egyik szakszervezet, mert egy svéd cég olyan riasztóval szeretné felszerelni a dolgozóit, amely a koronavírus-járvány miatt ajánlott távolságra figyelmeztet.

A Franciaországban 2500 főt foglalkoztató Essity nevű háztartási papírárukat gyártó és forgalmazó svéd vállalat egyelőre csak tesztelni szeretné a nyakláncokat, amelyek 85 decibel erősségű hangot bocsátanak ki, ha a dolgozók megsértik a biztonságos távolságot egymástól, írja az MTI.

A CFDT szakszervezet szerint ez a hang körülbelül egy fűnyíró zajának felel meg. Christine Duguet szakszervezeti vezető szerint az alapgondolat a dolgozók fegyelmezése, hogy betartsák az egészségügyi előírásokat.

Az Essity franciaországi üzemében a szakszervezet szerint eddig egyetlen fertőződés sem történt a dolgozók között, Christine Duguet ezért az egyéni szabadságjogok megsértésének tartja a nyaklánc ötletét, amelyből szerinte a dolgozók nem kérnek:

Ezek a berendezések a kukában fogják végezni vagy az öltözőszekrényekben maradnak, ez akkora egy nagy hülyeség!

A svéd cég franciaországi vezetősége egyelőre ragaszkodik az ötlethez, amely a munkatársak biztonságát erősítené. Karl Stoltz, a cég svédországi szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: a rendszert egyelőre csak tesztelni fogják, a berendezésben nincsen GPS és nem rögzít személyes adatokat. Az eszköz a mosdókban, a menzán és az orvosi rendelőben nem fog működni.

„Ezzel a rendszerrel, a telep Covid-19-referense gyorsabban és hatékonyabban tudja majd riasztani a potenciális kontaktszemélyeket” – érvelt az Essity. A szakszervezetek szerint azonban a dolgozóknak már elegük van az egészségügyi válságból, és felháborítja őket egy ilyen intézkedés.

„Mi azt gondoljuk, hogy a járvány után is használni fogják ezt a berendezést a biztonságra, és attól tartunk, hogy ennek rossz vége lesz” – mondta Christine Duguet.

Az Essity szavatolja, hogy a berendezés működési feltételeit a dolgozók képviseleti szerveivel együtt határozza meg a vezetőség, amely a jövő héten véglegesíti a projektet.

Nemrég a 444.hu nyomán arról írtunk, hogy a Simply Safe amerikai biztonságtechnikai cég olyan karácsonyi pulcsit fejlesztett ki, amely fényjelzéssel és szirénával riaszt, ha valaki a viselőjéhez két méternél közelebb megy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!