A britek két gyulladáscsökkentővel mentenének súlyos covidosokat

2021. január 7. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság a koronavírus által leginkább sújtott európai országok egyike, jelenleg több mint harmincezer beteget ápolnak a kórházakban. A legsúlyosabb esetek megmentésére most két újabb gyógyszer vezethetnek be, a gyulladáscsökkentőként ismert tocilizumabot és a sarilumabot.

A szerekkel teszteket is végeztek az intenzív osztályokon, a két gyulladáscsökkentőt infúzióban adták a betegeknek. A kutatást az Imperial College London professzora, Anthony Gordon vezette, aki azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy 12 kezelt esetből egy beteg élete megmenthető a gyógyszerek segítségével. Összességében ez több száz embert jelent az országban, ami Gordon szerint nagy eredmény. A kutatást még nem publikálták szaklapban.

A két készítményből bőven vannak készletek az országban, de a kormány tárgyal az illetékes gyógyszercéggel a további gyártásról. A szerek pozitív hatása hozzáadódik egy jelenleg alkalmazott szteroidos gyógyszer, a dexametazon hatásához, de annál jóval drágábbak: nagyjából 750, illetve 1000 fontba kerül egy-egy kúra, míg a szükséges dexametazon-adag csak 5 fontba. Ugyanakkor ez még mindig kevesebb, mint egy nap fekvés az intenzíven, ami nagyjából kétezer fontba kerül az államnak. A két szer egyébként a betegek felépülését is felgyorsítja, és nagyjából egy héttel csökkenti a szükséges intenzív kezelést.

A kormány máris exporttilalom alá helyezte a két szert, és arra bátorítanak minden orvost, hogy alkalmazzák a gyulladáscsökkentőket azoknál a betegeknél, akiknél a dexametazon hatástalannak bizonyul, és intenzív osztályra kerülnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!