Kínai külügyi szóvivő: Nem csak vízumproblémák akadályozzák a WHO szakértői csoportjának beutazását Kínába

2021. január 6. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha már december közepén bejelentette a WHO, hogy januárban Kínába utaznak majd a kutatóik, hogy kiderítsék a koronavírus eredetét, sőt, kínai kollégákkal is együtt dolgoznak majd, kedden arról számoltak be: Kína még nem véglegesítette a szakértői csoport Kínába érkezéséhez szükséges engedélyeket, miközben a küldöttség két tagja már útra is kelt. Válaszul a kínai külügyminisztérium szerdán közölte, hogy még folyik az egyeztetés az Egészségügyi Világszervezettel a szakértői csoport beutazásáról.

Az MTI híre szerint Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: „Kína keményen dolgozik a járvány elleni védekezésen, miközben igyekszik felgyorsítani az előkészületeket, ezzel pedig a WHO is tisztában van”.

A szóvivő szerint a szakértők utazását „nem csupán vízumproblémák”.

Elmondta azt is, hogy a felek egyeztetnek a dátum kitűzéséről és a látogatás előkészítéséről, ráadásul „soha nem merült fel probléma a Kína és a WHO közötti együttműködésben”.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden mély csalódottságát fejezte ki, amiért Kína még nem véglegesítette a szakértői csoport Kínba érkezéséhez szükséges engedélyeket. Közölte: a nemzetközi tudósok küldöttségének két tagja már úton van, míg a többiek nem tudnak az utolsó pillanatban útra kelni. Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatójának tájékoztatása szerint vízumkérdésről van szó.

A WHO korábbi közlése szerint január elejére kitűzött misszióban részt vevő tíz nemzetközi szakértő egyebek mellett a közép-kínai Vuhanba utazna, ahonnan 2019. december 31-én jelentették hivatalosan az első „ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket”. A küldetés célja, hogy azonosítsák a vírus eredeti hordozóját, valamint azokat a lehetséges módokat, ahogyan a koronavírus állatról emberre terjedhetett.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!