Hamarosan állatokon tesztelhetik a magyar fejlesztésű tömeglélegeztetőt

2021. január 04. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Óbudai Egyetem támogatásával készít akár ötven koronavírusos beteg ellátására is alkalmas tömeglélegeztető gépet a MassVentil projekt önkéntesekből álló csapata – írja a Magyar Nemzet. Az ún. moduláris tömeglélegeztető rendszerből számos prototípust készítettek az elmúlt hónapokban azért, hogy az eredeti koncepció működőképességét megfelelően igazolhassák. „A rendszert viszont a tesztkörnyezeten túl az élő szervezeteken is ki kell próbálni, így jelenleg az állatkísérletek előkészítése folyik – mondta a Magyar Nemzetnek a MassVentil Projekt szakmai csapata, aminek tagjai korábban Reklám

Az állatokon végzett tesztek során azt vizsgálják majd, hogy a hosszú mesterséges lélegeztetési ciklusok után se történik-e semmilyen mikroszkopikusan megfigyelhető tüdőszövet-sérülés. Ha a preklinikai vizsgálatoknál minden rendben zajlik, akkor a klinikai vizsgálatokban már embereken is tesztelik majd a gépet. Ezután jön majd az engedélyeztetés és az értékesítés. A rendszer egyébként megnyerte az Európai Bizottság által kiírt EUvsVirus hackathon lélegeztetőgép-kategória első díját.

A fejlesztéshez szükséges anyagi ráfordítást a kutatócsoport először maga finanszírozta, majd jöttek önkéntes szakmai és anyagi felajánlások. A projektet a kormány is támogatja, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig minden országba elküldte a MassVentil Projekt nemzetközi bemutatkozó anyagait. Szeptemberben az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kaptak anyagi támogatást a prototípushoz. A projektben dolgozók a lapnak elmondták, hogy jelenleg már nem csak az a cél, hogy egy vészhelyzetben alkalmazható tömeglélegeztető rendszert készítsenek, ezért egy konténerbe beépíthető prototípus kialakításán dolgoznak, ami szállítható lenne, így szükség esetén akár több hónapig is használható volna lélegeztetésre.

»» Kattintson ide a legfrissebb hírekért! ««