Több tucat magyar rekedt a londoni reptéren, nem engedték őket Pozsonyba repülni

2021. január 4. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Délelőtt több olvasónk is jelezte, hogy probléma akadt a London–Lutoni repülőtéren: körülbelül harminc magyar állampolgárt ugyanis nem engedtek felszállni a Londonból Pozsonyba tartó Wizz Air járatára.

A több tucat magyar állampolgár már túljutott a biztonsági ellenőrzésen, többen, akik feladós bőrönddel utaztak volna, már feladták a bőröndöket, azok a gépen voltak, – többen bemutatták a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztjüket is – ám a becsekkolásnál jelezték, hogy

magyar útlevéllel nem utazhatnak be Szlovákiába, így a gépre nem szállhatnak fel.

Ezzel egy időben a csomagokat is leszedték a gépről, akire vonatkozott, majd az eredetileg 12-kor induló gép végül 13:00-kor felszállt, a magyarokat hátrahagyva.. Illetve többségében magyarokat, mert olvasónk jelezte, hogy van egy osztrák nő, és még egy személy, aki nem magyar, de mivel nem szlovák állampolgár, szintén nem szállhatott fel a gépre.

Fotó: Olvasónk, Imre
Fotó: Olvasónk, Imre

A csapathoz időközben a rendőrség is megérkezett, de hiába: az angolok csak azokat engedték felszállni, akik a saját országukba távoztak.

Egyik kint rekedt magyarral telefonon is tudtunk beszélni, azt mondta, őket arról tájékoztatták ott a repülőtéren, hogy felszállás előtt félórával kapták a reptéri kollégák az utasítást, hogy csak szlovák állampolgárok szállhatnak fel a gépre.

Volt, aki tegnap még a pozsonyi repülőteret is felhívta, hogy akkor tehát fogadják a Londonból érkező gépet, rajta a magyarokkal, és azt a választ kapta, hogy nincs olyan korlátozás, ami megakadályozná, mondta olvasónk. Hozzátette, egyébként mindenki Magyarországra tart, legalábbis akikkel beszélt, és mindenki másképp oldotta volna meg: van, akiért ismerősök mentek volna például.

Magyarország egyébként 2020. december 22. napjától 2021. február 8-ig nem fogad repülőgépjáratokat az Egyesült Királyságból. A korlátozást azután hozták, hogy Londonban röviddel előtte a koronavírus egy olyan új variánsát azonosították, ami az eddig ismert vírustörzseknél jóval gyorsabban terjed.

Ezért gondolta ez a 30-40 magyar úgy, hogy Pozsonyba viszont elrepülhetnek, az a járat közlekedik, és ők onnan hazajutnak, ahogy tudnak. Elmondásuk szerint nem találtak olyan információt, ami ezt akadályozta volna, és értesítést sem kaptak a repülés napjáig a légitársaságtól, vagy máshonnan.

Nem igazán érthető, mi történt

A magyar kormány konzuli szolgálatának oldalán Szlovákiánál egy január 2-i bejegyzés szerint, ami az aktuális helyzetet írja le, az áll:

„A szlovák repülőterek december 23-tól ugyan fogadják az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratokat, azonban a beutazó személyekkel szemben szigorú karanténszabályok vannak érvényben az alábbiak szerint: 2020. december 21-én éjféltől hatályos hivatalos szabályok szerint minden személyre (nincs különbség a hazai és külföldi állampolgárok között), aki az Egyesült Királyságból érkezik Szlovákia területére kötelezően otthoni vagy intézményi (amennyiben nem rendelkezik szlovák lakcímmel) karanténkötelezettség vonatkozik”.

Hozzáteszik, hogy az viszont megszűnt, hogy a külföldön elvégeztetett 72 óránál nemrégebbi negatív eredményű PCR teszttel elkerülhető a karantén.

A két nappal ezelőtti információ szerint „a szlovák hatóságok állásfoglalása alapján, a repterekről vagy repterekre történő átutazás nem értelmezhető a szlovák közegészségügyi hivatali rendeletben szabályozott tranzitálási kivételként. A rendelet valójában az ország terültén keresztül, legfeljebb 8 órán belüli, megállás nélküli közúti (tehát autóval történő), szomszédos országba való szárazföldi belépéssel járó tranzitálás szabályait fogalmazza meg kivételként, amelyet a tankolás lehetőségének biztosítására vonatkozó szabály is jól szemléltet.”

Ezért végül úgy fogalmaznak:

„Jelenleg nem javasolt az Egyesült Királyságból Szlovákiába történő repülővel történő belépés, és ajánlott egy alternatív útvonallal (például más Magyarországgal szomszédos országokban landoló, működő repülőjáratok igénybevételével) való tervezés”

A londoni magyar nagykövetség oldalán pedig általános figyelmeztetésként írják, hogy a jelenlegi járványügyi körülmények között a belépésre, illetve az Egyesült Királyságból való kilépésre vonatkozó szabályok óráról órára változhatnak.

Ám mindezzel együtt sincs sehol olyan elérhető, korlátozó információ, ami tiltaná a magyar állampolgároknak, hogy az Egyesült Királyságból Szlovákiába repüljenek repülővel.

Friss: A konzuli kormányzati oldalon szerepel egy olyan is, hogy január 1-től kijárási tilalom van érvényben Szlovákiában, ami alól kivételt jelenthet, ha valaki tranzitál, ám hozzáteszik, a szlovák szabályozás értelmében ez a tranzitálás, vagy átutazás csak akkor tekinthető kivételnek, ha az országba történő belépés és kilépés is szárazföldi határszakaszon történik.

Délután három körül nagyjából 20 magyar maradt a repülőtéren, néhányan elmentek, akik maradtak úgy gondolták, együtt talán nagyobb eséllyel találnak valamilyen megoldást. Bennük felmerült például, hogy valamilyen konzuli engedéllyel akár felszállhatnának az este Londonból Magyarországra induló valamelyik másik Wizz Air géppel.

Sem a külügyminisztérium segélyvonalán, sem a londoni konzulátus számán senkivel nem sikerült beszélniük, ám mivel írásban is megkeresték a külügyi szolgálatot, végül úgy kaptak is választ. Legalábbis olvasónk elmondása alapján azt, hogy ők sem értik, hogy mi történt a lutoni repülőtéren, hiszen hivatalosan semmi sem tiltja, hogy a magyar állampolgárok onnan Pozsonyba repüljenek.

A légitársaságot képviselő ügynökségnek elküldtük kérdéseinket, válaszokat is ígértek, amint megérkeztek, frissítjük cikkünket.

És a nem várt fordulat

Időközben újra felhívtuk az egyik kint rekedt magyart, aki elmondta, háromnegyed négy körül érkezett a friss hír:

A reptéri személyzet a légitársaság engedélyével az ottmaradt kb 15 magyar jegyét átfoglalta a holnapi, kedd hajnali kassai járatra.

A pórul járt utasok csináltak egyébként egy kis Facebook-csoportot, ahol most azokat is értesítik a fejleményekről, akik ezt nem várták meg, és elhagyták a repteret időközben.

Úgy tűnik tehát, hogy azok a magyarok ma nem utazhattak el magyar állampolgárként Szlovákiába az Egyesült Királyságból, de holnap ugyanonnan, ugyanazzal az útlevéllel, ugyanazzal a légitársasággal mégis elutazhatnak majd Szlovákiába. Bár egyikük egy Facebook-csoportban ezek után azért hozzátette: várjuk ki a végét!

Frissítés! A Wizz Air közleménye:

„A mai napon több utastól is hibásan megtagadták a felszállást a Wizz Air, London Luton repülőtérről Pozsonyba tartó járatára. A Wizz Air jelenleg példátlan kihívásokkal néz szembe a különböző országok által bevezetett, folyamatosan változó utazási korlátozások miatt. A Wizz Air elnézést kér a helyzetből adódó kellemetlenségekért, és az utasok türelmét kéri ebben a nehéz időszakban. Az érintett utasok megkapnak minden szükséges információt és segítséget.

A Wizz Air szálláslehetőséget és ingyenes átfoglalást biztosít számukra a következő Wizz Air repülőjáratra. Amennyiben ezzel nem kívánnak élni, úgy a légitársaság vagy az eredeti jegyár teljes összegű visszatérítését, vagy az eredeti jegyár 120 százalékának kreditben történő visszatérítését vállalja. A Wizz Air ismételten elnézést kér az okozott kellemetlenségekért.”

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!