15 Nagy-Britanniából beutazónál mutatták ki a mutáns koronavírust a török hatóságok

2021. január 1. – 21:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A török hatóságok az Egyesült Királyságból érkező 15 utasnál kimutatták a SARS-CoV-2 koronavírus új, gyorsabban terjedő változatát, közölte pénteken Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A tárcavezető az új vírustörzs nagy-britanniai megjelenését követően, december 20-án késő este jelentette be, hogy a variáns terjedése miatt a kis-ázsiai ország felfüggeszti az Egyesült Királyságból, Dániából, Hollandiából és a Dél-afrikai Köztársaságból érkező közvetlen légi járatokat. Koca december 22-én már arról számolt be, hogy Törökország elkülönített 4603 utast, akik december 14. után jöttek az Egyesült Királyságból, valamint 335 további olyan utast, akik december 20-án este léptek be Törökországba a felsorolt országokból. A miniszter egyúttal közölte: a hatóságok a vírustesztek eredményétől függetlenül mindannyiukat elkülönítették.

Bár Törökország december 20-án már felfüggesztette az Egyesült Királyságból érkező járatokat, az egészségügyi miniszter pénteki Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy most „teljesen” felfüggesztik. Fahrettin Koca pénteken az új vírusváltozattal fertőzött 15 emberről azt írta, hogy az „utóbbi időben” érkeztek Törökországba és hangsúlyozta, hogy a 15 érintett el van különítve és a velük érintkezőket is karanténba helyezték. A török egészségügyi miniszter üzenetében aláhúzta: az Egyesült Királyságból érkezőktől eltekintve az országban eddig nem mutatták ki az új vírusváltozatot.

Az MTI emlékeztet, Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 12 203 ember szervezetében azonosították a SARS-CoV-2 koronavírust. A napi esetszám kedden 15 805, szerdán 15 692, csütörtökön 14 380 volt. A pénteki adattal az igazolt fertőzöttek száma 2,22 millióra nőtt a 83 millió lakosú országban. Újabb 212 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben, a halálos áldozatok száma ezzel 21 093-ra emelkedett. A gyógyultak száma 14 110-zel, 2,114 millióra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset több mint 95,2 százalékát. Törökországban mostanáig csaknem 24,7 millió vírustesztet végeztek el, és szigorú kijárási korlátozást, valamint egyéb járványügyi szabályok vannak érvényben.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!