Meghalt egy svájci állampolgár, miután megkapta a Pfizer-vakcinát, de egyelőre nem tudni, hogy van-e összefüggés

2020. december 30. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt egy svájci állampolgár, akit a vakcina engedélyezése után az első között oltottak be – írja a Luzern kanton vezetésétől érkező jelentés alapján a Reuters. A jelentésből nem derült ki, hogy volt-e kapcsolat a haláleset és a vakcina között. A Swissmedic, a gyógyszerfelügyeleti szervezet vizsgálja az esetet.

A kanton nem közölte, hogy mennyi idő telt el az oltás és a haláleset között, ahogy azt sem, hogy az mikor is történt. A Pfizer nem válaszolt a Reuters kérdéseire, és a Swissmedicet sem érték el.

Svájc már 107 ezer adagot kapott a vakcinából, amivel először leginkább az időseket oltják be. Jövőre havi 250 ezer adaggal beérkezésével számolnak. Az országban egyelőre a Pfizer-BioNTech vakcinája kapott csak engedélyt, de már folyamatban van a többi gyártó oltóanyagának vizsgálata is.

Az oltóanyagon világszerte több tízezer emberen tesztelték, mire megkapta az engedélyt, és eddig nem merült fel súlyos mellékhatás. Már több millió embert oltottak be vele szintén súlyos mellékhatás nélkül, bár néhányaknál allergiás reakció alakult ki mind a Pfizer-BioNTech, mind a Moderna oltására is. Ezeket gyorsan kezelték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!