A WHO összejátszhatott az olasz egészségügyi minisztériummal, hogy eltitkolják az olasz járványkezelés hibáit

2020. december 11. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardian oknyomozó riportja szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összejátszott az olasz egészségügyi minisztériummal, hogy eltüntessenek egy olyan jelentést májusban, ami rámutatott az olasz járványkezelés hibáira – ezáltal pedig intő jel lehetett volna a világ többi országa számára.

Olaszország lett az első európai nemzet az év elején, amit megbénított a koronavírus-járvány. Ezáltal az ottani járványkezelés mintaként szolgált azon országok számára, ahova csak később ért el a vírus. Ezt szem előtt tartva készített jelentést tavasszal a WHO kutatója, Francesco Zambon tíz kollégájával együtt az olasz járványkezelésről, amit május 13-án tettek közzé.

A 102 oldalas jelentést – melyből többek között kiderült, hogy az olasz egészségügy járványügyi tervezete 2006 óta nem frissült, valamint hogy a korházak első reakcióját az „improvizált, kaotikus és kreatív” szavakkal lehetne jellemezni – 24 órán belül eltávolították.

A Guardian szerint a jelentés eltávolítása Ranieri Guerra kérésére történt, aki magas pozícióban van a WHO-nál, ezzel párhuzamosan pedig az olasz kormány Covid-19-akciócsoportjának tagja. Ráadásul 2014 és 2017 között a járványmegelőzésért volt felelős az olasz egészségügyi minisztériumban, így neki kellett volna frissítenie hazája járványügyi tervezetét a WHO által kidolgozott irányelvek alapján.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Észak-Olaszországban jelenleg vizsgálat folyik a koronavírus áldozatainak indokolatlanul magas száma miatt. Év eleje óta már több mint 60 ezren vesztették életüket a vírus következtében az országban, ami a legmagasabb érték Európában. Egy másik jelentés, amit szintén az első hullám után készítettek, arra jutott, hogy 10 ezer halálesetet is meg lehetett volna előzni, ha az olasz egészségügy megfelelően felkészült volna a járványra.

Közben egyre több jel utal arra, hogy a koronavírus már 2019 végén megérkezett Európába. Egy friss vizsgálat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) bizonyítékát találta egy Milánó környékéről származó négyéves kisfiú 2019. december elejéről származó mintájában, amely három hónappal korábbi annál, hogy az első koronavírusos esetet azonosították volna Olaszországban, írja az MTI. Ezen információk és más bizonyítékok alapján 2019 késő őszére helyezhető át a SARS-CoV-2 európai terjedésének kezdete – írják az amerikai járványügyi központ (CDC) kutatói. Hosszútávon a SARS-CoV-2 észrevétlen terjedése Észak-Olaszországban ha csak részben is, de magyarázatot adhat a koronavírus gyors terjedésére és pusztító hatására Lombardiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!