Az USA legfőbb járványszakértője kritizálta a britek védőoltás-vizsgálatát, de másnap bocsánatot is kért

2020. december 3. – 23:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető járványszakértője szerint az Egyesült királyság nem vizsgálta elég sokáig a Pfizer és a BioNTech vakcináját, mielőtt szerdán engedélyt adtak a forgalomba hozatalára – írja a BBC. Fauci a Fox News-nak azt mondta, hogy nem voltak olyan alaposak, mint az USA gyógyszerekért felelős hatósága, az FDA.

Attól tart, hogy ha az ellenőrzés nem elég alapos, akkor sokan nem merik majd beadatni maguknak a védőoltást. Szerinte az FDA módszere a helyes megoldás.

„Olyan, mintha megkerültek volna egy sarkot és a maraton célegyenesén csatlakoznának csak a versenyhez.”

– mondta.

Az Egyesült Királyság gyógyszerügyi hatósága megvédte az engedélyezési folyamatát. Azt mondták, hogy csak és kizárólag az emberek biztonsága a legfontosabb, így nem használtak kiskapukat. Egy nagy szakértelemmel rendelkező csapat vizsgálta meg a rendelkezésre álló adatokat, és a legjobb tudásuk alapján tettek ajánlást a kormánynak.

A két ország engedélyezési folyamata eltérő, az USA-é valóban hosszabb. Ez azért van, mert míg az Egyesült Királyságé (és például az Európai Gyógyszerügynökségé) leginkább a gyártó jelentéseit vizsgálja, addig az FDA bekéri az összes rendelkezésre álló nyers adatot, aminek hosszabb idő az átvizsgálása.

Az Egyesült Államokban december 10-én, az Európai Gyógyszerügynökségnél 29-én akarnak döntést hozni a Pfizer és BioNTech vakcinájáról. Utóbbi esetében az EU-s engedélyhez szükség lehet még arra is, hogy az Európai Bizottság rábólintson.

Csütörtökön Fauci a BBC-nek adott interjút, amiben bocsánatot kért a kijelentéséért. Azt mondta, hogy teljesen megbízik a brit vizsgálatok eredményében, csak arról beszélt, hogy az USA-ban egy ilyen alaposabb és tovább tart.

„Nem elítélni akartam, amit az Egyesült Királyság csinált”

– mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!