Lázat mér, szól a maszk miatt és ha kell, koronavírustesztet is csinál az egyiptomi kórházban munkába állított robot

2020. november 26. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Képes megmérni a páciensek testhőmérsékletét, ellenőrizni tudja a maszkviselési szabályok betartását és koronavírusteszteket is tud végezni a Cira-03 elnevezésű távirányítású robot, ami a héten állt munkába egy Kairótól északra található magánkórházban, egyelőre csak lázmérő robotként, írja a Reuters. Tervezője, Mahmud el-Komi szerint a gép segíthet megelőzni a vírus terjedését.

Az emberszerű arccal, fejjel és robotkarokkal rendelkező Cira-03 képes vér-, szívultrahang- és röntgenvizsgálatot végezni, az eredményeket a mellkasán lévő képernyőn mutatja meg a pácienseknek. „Igyekeztem minél emberszerűbbnek megalkotni a robotot, hogy a betegek ne féljenek tőle, ne érezzék úgy, hogy doboz közeledik feléjük” – idézi el-Komit az MTI.

A férfi szerint a páciensek részéről pozitív a visszajelzés. Egyáltalán nem tartják ijesztőnek a robotot, sőt mivel precízebb, mint egy ember, jobban is bíznak benne. A koronavírustesztelés a robot úgy végzi, hogy a páciens állát megfogja, majd mintát vesz a szájából egy mintavevő pálca segítségével.

Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!