Varga Mihály szerint jövő május-júniusban látszik majd, hogy a gazdaság tempósan állhat-e helyre

2020. november 25. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

A pénzügyminiszter szerint stabil a magyar költségvetés és az államháztartás finanszírozása, a gazdaság újraindítására és a vírus elleni védekezésre akkor is megvan a pénz, ha jövőre Brüsszelből csak egyedi szabályok szerinti agrártámogatások érkeznek. „Optimális esetben – ha meg tudunk állapodni az MFF és a Next Generation részleteiben –, akár 2500 milliárd forintnyi pluszforrással is lehet számolni. Tehát több forgatókönyvvel kell számolnia a kormánynak. Ezeknek megfelelően kell a finanszírozási tervet is elkészíteni 2021-re, ez történik a Pénzügyminisztériumban. A finanszírozás stabil lábakon áll, felelősségteljes magatartást követünk, amit a járványhelyzet és a gazdaságvédelmi intézkedés szükségessé tesz, annak a forrását biztosítani fogjuk” – mondta.

A Világgazdaságnak adott interjújában Varga Mihály arról is beszélt, hogy a két héttel ezelőtti után nem terveznek tovább devizakötvény-kibocsátást, és azt is mondta, hogy a hároméves tervet dolgoztak ki az év végére 8-9 százalékosra várható költségvetési hiány, illetve a 78-80 százalékosra várt államadósság csökkentésére. Varga szerint a fordulópont a 2021 májusa-júniusa lehet.

„A védőoltástól függ nagyon sok minden, így a gazdaság következő éves teljesítménye is. (…) Most lehet nagyobb hiány, lehet nagyobb adósságszint, és ezek hatásai a következő évre is átnyúlhatnak. Ne feledjük azt sem, hogy a járványnak lehet akár harmadik hulláma is. Nagyon ígéretes vakcinafejlesztések vannak, sok tekintetben a védőoltástól függ, hogy milyen gyorsan épül vissza a gazdaság. A fordulópont a jövő év május–júniusi időszak lehet, a második negyedév vége, a harmadik eleje, amikor megvan a vakcina, és megkezdődnek a tömeges védőoltások. A korlátozásokat ekkortól lehet majd gyorsabban feloldani, és a gazdaság lassan, de visszatérhet a normális kerékvágásba. Ha ez nem történik meg – mert a vakcinakísérletek lassabbak, vagy mert a tömeges átoltás csak lassabban tud megvalósulni –, akkor egy elhúzódóbb kilábalás lehet” – fogalmazott a lapnak, és hozzátette azt is, hogy a tömeges oltásnak nem lesznek anyagi akadályai, az oltóanyagokra szánt összeg rendelkezésre áll.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!