Hazudott egy pizzéria dolgozója, ezért zártak le egy egész államot Ausztráliában

2020. november 20. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorú korlátozásokat vezettek be szerdán Dél-Ausztráliában, miután 36 fertőzöttet azonosítottak az államban, köztük az első helyi fertőzéseket is április óta. A korlátozásokat azért is vezették be, mert az egyik érintett azt mondta, azután kapta el a betegséget, hogy bement pizzáért egy pizzériába, ezért a szakértők azt gondolták, hogyha ilyen rövid idő alatt meg tudott fertőződni a koronavírussal, akkor valószínűleg annak egy nagyon könnyen terjedő változatát kaphatta el. Csakhogy kiderült, hogy a férfi nemcsak vásárolt az adelaide-i Woodwille Pizza Barban – hanem ott is dolgozott, írja a BBC. A férfit ennek ellenére nem bírságolják meg és eljárás sem indul ellene.

„Most már tudjuk, hogy (a pizzéria dolgozói) nagyon közeli kontaktban volt egy olyan személlyel, aki megfertőződött koronavírussal. Ez pedig alapjaiban változtatja meg a vírus dinamikáját” – mondta a Dél-Ausztrália rendőrkapitánya, Grant Stevens, hozzátéve, ha a férfi igazat mondott volna a kontaktkutatás során, nem kellett volna bevezetni a hatnapos lezárást. Az államban ezért a tervezettnél hamarabb, már péntek éjféltől feloldják a szigorú korlátozásokat.

A Sydney Morning Herald úgy tudja, a férfi együtt dolgozott egy biztonsági őrrel, aki egy karanténhotelben fertőződött meg.

Adelaide városa egy felüljáróról nézve a lezárások után – Fotó: VanDerVegt / Getty Images
Adelaide városa egy felüljáróról nézve a lezárások után – Fotó: VanDerVegt / Getty Images

Onnantól hatályon kívül helyezik a kijárási tilalomra vonatkozó korlátozást, a maszkviselés már nem kötelező, de erősen ajánlott, az iskolák pedig újranyitnak november 23-án. Ugyanakkor a temetéseken továbbra is csak 50, az esküvőkön pedig legfeljebb 150 meghívott vehet részt, míg a vallási ceremóniákon legfeljebb 100-an jelenhetnek meg. Táncos rendezvényeket sem lehet tartani, az edzőtermek viszont kinyithatnak, és megengedett az edzés a szabadban, írja a CNN.

Ausztrália széleskörű teszteléssel, kontaktkutatással és korlátozásokkal küzd a vírus ellen, így a járvány kezdete óta összesen 28 ezren fertőződtek meg és kb. 900-an haltak meg a koronavírus miatt a 25 milliós lakosú országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!