Kásler Miklós: Az a megérzésem, hogy december végén, január körül tetőzik a hullám

2020. november 14. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emmi minisztere szerint sokan elhitték nyár közepén-végén, amikor alacsony volt a fertőzöttség, hogy a járvány már nem is létezik, ezért tömegek utaztak el fertőzött országokba, majd behgurcolták a vírust. „Így a tavasszal tapasztalható fegyelmezettség – ami akkor szinte nemzeti egységet kovácsolt – feloldódott, és nyár végén, szeptember elején elindult a második hullám” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Felmerült a kérdés, hogy mikor várható a második hullám tetőzése, mire Kásler azt mondta, hogy a járvány természete miatt kb. 2-3 hét időtartamban tudnak gondolkodni (kb. ekkor látható majd a korlátozások hatása is, erről itt írtunk), és most már nem kézben tartják a járványt, mint tavasszal, hanem igazodnak hozzá.

„Európa-szerte folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma, és sehol nem látszik, hogy közeledne a platóhoz vagy akár csak mérséklődne. Felelősséggel tehát nem lehet kijelenteni, hogy mikorra várható a tetőzés, de ha a megérzésemre kíváncsi – ami a medicinában létezik –, akkor azt tudom mondani, hogy december vége, január körül, ha most sikerül betartatni a szigorításokat. Akkor ellaposodik a járványgörbe” – mondta.

A komány a szigorításoktól 3-4 héten belül azt várja, hogy a meredeken növekvő fertőzöttszám-emelkedés lelassul, majd stagnál, végül csökkenni kezd. „Most az az elsődleges cél, hogy addig is mérsékeljük az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást, amíg meglesz a vakcina. Ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban reménykeltő hírek érkeztek, de hangsúlyozni kell, hogy törzskönyvezett védőoltás továbbra sincs.”

Arra, hogy a digitális oktatást kiterjesztik-e az általános iskolákra, ha szükséges, Kásler azt felelte: már a főiskolák, egyetemek és középiskolák digitális tanrendre állítása is komoly megfontolás eredménye volt.

„Nem szívesen vezetnénk be ezt az általános iskolákban is, de ha úgy hozza a kényszer, akkor a felső tagozaton elrendeljük a tantermen kívüli oktatást.”

A Telex legfrissebb híreiért ide kattintson! »»»»»»»»»

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!