Segítséget kérnek, utolsó tartalékaikat élik fel a felnőttképzők

2020. november 13. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Levélben kéri a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete Palkovics László felnőttképzésért felelős minisztert: járjon közbe abban, hogy a kormány a veszélyhelyet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló rendeletébe vegye fel a TEÁOR 8559 (egyéb oktatás) főtevékenységet folytató gazdasági szereplőket is, mivel a nyelviskolákat is súlyos mértékben érinti mind a koronavírus-járvány, mind az, hogy a kormány elengedte a nyelvvizsgákat a diplomák esetében azoknál, akik 2020. augusztus 31. előtt záróvizsgát tettek – írja közleményében a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének felmérése alapján ez 20-30 ezerrel kevesebb beiratkozót jelentett a nyelviskolák számára összesen. A nyelvtanfolyamok március közepén a koronavírus miatt kezdtek leállni, a folyamatban lévő képzések pedig jellemzően az online térbe költöztek. A járványhelyzet miatt az előzetesen tervezett tanfolyamok alig 50 százalékát tudták átköltöztetni az online térbe az iskolák. A szakmai egyesület szerint a jellemzően családi kisvállalkozásként működő felnőttképzők (nem nyelviskolák) jelentős hányada a képzés jellegéből adódóan nem tudta a képzéseket online térbe áttenni (személyes jelenlétet igénylő képzések pl. szakmai képzések, tréningek, számítástechnikai képzések) így náluk még ennél is rosszabb a helyzet.

Mint írják, hiába a felkészülés a második hullámra, a felnőttképző intézmények oktató és ügyviteli munkatársaik kb. felét tudják megtartani, az óraadó tanáraik pedig kb. 40-50%-át nem tudják foglalkoztatni a képzésszámok drasztikus csökkenése miatt. A 25-30 éves szakmai múltra visszatekintő vállalkozások ezért utolsó anyagi tartalékaikat élik fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!