Romániában meghosszabbították a veszélyhelyzetet

2020. november 13. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szombattól újabb 30 napra meghosszabbították Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet – közölte a kormány sajtóirodája pénteken. A kormányhatározat további megszorításokat nem tartalmaz az eddigieken túl, de kitért az általános egészségügyi óvintézkedésekre, illetve a december 6-i parlamenti választások, a választási kampányban és a december elsejei nemzeti ünnepségek alkalmával betartandó szabályokra is.

Veszélyhelyzet idején közterületen zárt térben és a szabadban is kötelező védőmaszkot viselni, tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, éjszaka 23 és 5 óra között pedig országos kijárási tilalom van érvényben. A december 6-i választások alkalmával és a megelőző kampány során is érvényesek lesznek a szeptemberi önkormányzati voksolásnál bevezetett óvintézkedések, a nemzeti ünnep alkalmával rendezett szabadtéri ünnepségeket pedig Bukarestben legfeljebb négyszáz, a megyeszékhelyeken pedig legfeljebb száz résztvevővel, a távolságtartási szabályok betartásával szervezik meg.

A magas kockázati besorolású országokból, így a Magyarországról érkezőknek is kötelező 14 napos karantént írnak elő Romániában. A pénteki jelentés szerint az utóbbi napon újabb 9489 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, ami több mint 25 százalékos növekedés az utóbbi két hét átlagához képest, de csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi hét átlagát. Klaus Iohannis államfő pénteken úgy értékelte, hogy az utóbbi két hétben stabilizálódott a fertőzések üteme, amit az októberi szigorításoknak tulajdonított. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!