Évi 3 ezer milliárd forintos üzlet lehet a koronavírus elleni vakcina

2020. november 6. – 17:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évi tízmilliárd dolláros üzlet lehet az új koronavírus elleni vakcina a fejlett országokban a Guardian által idézett elemzők számításai szerint – írja az MTI.

A Morgan Stanley amerikai és a Crédit Suisse svájci bank elemzői előrejelzésüket arra a feltevésre alapozták, hogy ahogy az influenza esetében, a Covid-19 betegség esetében is évente kell majd védőoltást adni az embereknek, és egy dózis átlagára 20 dollár lesz.

Matthew Harrison, a Morgan Stanley elemzője úgy számolt, hogy ha minden évben ugyanannyi embert oltanak be a Covid-19 ellen, mint az influenza ellen, a gyógyszergyárak 10 milliárd dollár (3 ezer milliárd forintos) bevételre tesznek szert az Egyesült Államokban, Európában és a fejlett országokban. A védőoltás előállítási költsége darabonként 5-10 dollár között mozog majd. Az üzlet nagyságát végül az határozza majd meg, hogy mennyibe kerül egy-egy dózist előállítani, és kell-e minden évben védőoltást adni. Az egész világot tekintve akár a 25 milliárd dollárt is elérheti majd a gyógyszergyárak bevétele Harrison szerint.

Evan Seigerman, a Credit Suisse elemzője szerint csak az Egyesült Államokban 10 milliárdos piacról kell beszélni. Ezt az összeget úgy számolta ki, hogy a Pfizer által előállított vakcina 19,5 dollárba fog kerülni, és évente kétszer kell 330 millió embert beoltani.

Az AstraZeneca és az amerikai Johnson&Johnson azt ígérte, hogy a járvány idején kedvezményes áron adják majd vakcináikat. Más gyógyszergyártók, például a Pfizer és a Moderna, nem ilyen nagylelkűek. A Moderna azt tervezi, hogy darabonként 37 dollárt kér majd a vakcinájáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!