Franciaországban péntektől általános karantén jön, de az iskolák nyitva maradnak

2020. október 28. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedése miatt. Lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletet és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak – idézi az MTI Emmanuel Macron bejelentését.

A francia elnök szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-ig érvényben lesznek. Macron elmondta: ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe. „Franciaország soha nem választana olyan stratégiát, amely a betegek közti válogatásra alapul, miután a pandémia legfőbb áldozatai az idősebb emberek” – fogalmazott.

A munkába járás engedélyezett lesz, de az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános az országban. Az idősotthonokban nem tiltják be a látogatást, a kórházi intenzív ágyak számát pedig a jelenlegi 5800-ról 10 ezerre növelik. A kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.