Százmillió eurót oszt szét a tagállamok között az Európai Bizottság gyorstesztek beszerzésére

2020. október 28. – 14:38

frissítve

Százmillió eurót oszt szét a tagállamok között az Európai Bizottság gyorstesztek beszerzésére
Fotó: Virginia Mayo / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bizottság kiegészítő intézkedéscsomagjáról a hét második felében, rendkívüli videós EU-csúcson dönthetnek a tagállamok állam- és kormányfői.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az EU sürgősségi alapjából 100 millió eurót mozgósít a tagállamok számára antigéngyorstesztek beszerzésére, jelentette be Brüsszelben az Európai Bizottság elnöke, az uniós biztosok heti értekezletét követően. Az Eurologus által tudósított sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen azt is elmondta, a járványterjedés lassítása és a tesztelési kapacitások bővítése érdekében 315 millió eurós közös közbeszerzés kiírására tettek javaslatot, egy nagyobb kiegészítő intézkedéscsomag keretein belül.

„Nagyon veszélyes helyzetben vagyunk, minden tagállamban gyorsan terjed a vírus, és ez nem változik a következő hetekben sem”

– fogalmazott Ursula von der Leyen. Hozzátette, hogy a járvány hatásain túl a „koronafáradtság” is terheli az embereket. Ebben a helyzetben mindenki részéről együttműködésre, koordinációra és szolidaritásra van szükség.

A járvány nyomon követésére a víruskövető applikációk alkalmazásának kiterjesztését is javasolja az Európai Bizottság. Eddig 52 millió ember töltötte le a koronakövető alkalmazást abban a 19 országban, ahol ez létezik. Három tagállam, Olaszország, Németország és Írország pedig már össze is kapcsolta a rendszerét ezzel.

A Bizottság minden tagállamnak nyomatékosan felhívta a figyelmét arra is, hogy törekedjenek őszinte és teljes körű tájékoztatásra, lépjenek fel az álhírekkel, a hamis és félrevezető információkkal szemben. Azt is fontosnak tartják, hogy az állampolgárokat biztosítani kell arról, hogy az oltás megbízható és alkalmas lesz a betegség megelőzésére. Peter Piot professzor, az elnök tanácsadója arról beszélt, hogy

jelenleg 11 oltásról tudnak, amelyek a klinikai tesztelés szakaszában vannak. Úgy vélte, hogy év végére már azt is tudni fogjuk, hogy ezek közül melyek azok, amelyek hatékonyak lesznek.

Ursula von der Leyen bejelentette: annak érdekében, hogy a tagállamoknak jobb és olcsóbb hozzáférést biztosítsanak a megelőzéséhez, a nyomon követéshez és a kezeléséhez szükséges eszközökhöz, meghosszabbítják az EU-n kívüli országokból származó orvostechnikai eszközök behozatalára vonatkozó vámok és hozzáadott értékadók ideiglenes felfüggesztését is.

Ezzel párhuzamosan azt is javasolják, hogy a járványügyi veszéllyel kapcsolatban bevezetett, a belső határokat érintő utazási korlátozásokat oldják fel a tagállamok, ehhez az Európai Bizottság által korábban előterjesztett és a tagállamok által elfogadott útmutató ad segítséget. Az utazások biztonságossá tétele érdekében az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) az utazók tesztelési protokollján dolgozik, amelyet a közegészségügyi hatóságok, a légitársaságok és a repülőterek használhatnak majd az utasok biztonságos érkezésének elősegítése érdekében.

A járvány terjedésével és többek között az előbbi javaslatokról csütörtökön az állam- és kormányfők rendkívüli videokonferencián fognak tanácskozni, írta a Hvg.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!