15 ezer embert teszteltek, egyetlen új fertőzöttet sem regisztráltak az ausztráliai Victoria államban

2020. október 26. – 06:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen újabb koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak, és haláleset sem történt az elmúlt 24 órában a járvány által leginkább sújtott ausztráliai Victoria államban, amire június 9. óta nem volt példa, írja az MTI a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

A bejelentés egy nappal az után történt, hogy Daniel Andrews victoriai miniszterelnök elhalasztotta az augusztus eleje óta vesztegzár alatt lévő ötmilliós victoriai főváros, Melbourne megnyitását, miután felmerült a gyanú, hogy a város északi peremén újabb járványgóc alakult ki.

A környéken azonban mintegy 15 ezer embert teszteltek, és minden esetben negatív volt az eredmény.

Andrewsra nagy nyomás nehezedett a melbourne-i zárlat miatt az üzleti szféra, de még a szövetségi kormány részéről is, tartottak ugyanis attól, hogy ez késleltetni fogja az ország egészének gazdasági talpra állását. A múlt héten valamelyest enyhítettek a vesztegzáron, így 25 kilométeres körzetre növelték az öt kilométeres kiutazási korlátot. A hétvégére ígértek újabb, jelentősebb lazítást, amelyet Andrews végül elhalasztott.

Egészségügyi alkalmazottak vizsgálati mintát vesznek koronavírustesztre egy melbourne-i bevásárlóközpontban kialakított autós tesztközpontban
Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross

A járvány miatt az ausztrál gazdaság 7 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, ami a legnagyobb csökkenés volt 1959 óta, amikor elkezdték mérni a gazdaság teljesítményét. A munkanélküliség júliusban 22 éves csúcspontra, 7,5 százalékra emelkedett az üzleti élet leállása és a belső államközi határok lezárása miatt.

Ausztráliában eddig 27,5 ezer fertőzést regisztráltak, sokkal kevesebbet, mint más fejlett országokban. A fertőzés miatti 905 haláleset kilencven százaléka Victoria államban történt.