A 0-s vércsoportúaknál alacsonyabb lehet a koronavírus-fertőzés kockázata

2020. október 15. – 00:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két új tanulmány is arra jutott, hogy a 0-s vércsoportúak körében kisebb a kockázata annak, hogy elkapják a koronavírust, illetve ha mégis megfertőződnek, kisebb eséllyel válik súlyossá a betegségük – írja a CNN.

Ezek az eredmények – mindkettő a Blood Advances nevű szaklapban jelent meg – újabb jelei annak, hogy a vércsoportok szerepet játszhatnak a fertőzés iránti fogékonyságban és a betegség lefolyásában, de ennek az összefüggésnek az oka egyelőre nem ismert, és az igazolásához is további kutatásokra van még szükség a szakértők szerint.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Az egyik új kutatás egy dán tanulmány, amely 7422 igazolt fertőzött között csak 38,4 százalékban talált 0-s vércsoportúakat, holott 2,2 millió nem tesztelt embernek 41,7 százaléka tartozott ebbe a vércsoportba. Eközben az A-s vércsoportúak a fertőzöttek 44,4 százalékát, míg a szélesebb populációnak csak a 42,4 százalékát tették ki.

A másik egy kanadai kutatás, amelyben 95 súlyos beteg koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak. Az ő körükben az A-s és az AB-s vércsoportúak 84 százaléka szorult lélegeztetőgépre, míg a 0-s és a B-s társaiknak csak a 61 százalékuk. Az előbbiek hosszabb ideig, 13,5 napig maradtak intenzív osztályon, az utóbbiak már 9 után távozhattak.

A CNN-nek nyilatkozó szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még ha további kutatások igazolják is az ilyen összefüggéseket, ez nem jelenti azt, hogy a vércsoport felülírna más kockázati tényezőket, például az életkort vagy a krónikus betegségek jelenlétét. Ezért se annak nem érdemes megijednie, aki mondjuk A-s vércsoportú, se annak túlzottan megnyugodnia, aki történetesen 0-s.

A vércsoport szerepének lehetséges magyarázatai közül az egyik, hogy a 0-s vércsoportúak vérében kisebb eséllyel alakulhatnak ki vérrögök, amelyek az egyik leggyakoribb együttjárói a súlyos lefolyású koronavírusos betegségnek. Egy másik lehetőség, hogy a különféle vércsoportúak vérében másféle antigének találhatók, amelyek befolyásolják a fertőzés ellen küzdő antitestek termelődését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!