Ők voltak a legbiztonságosabb karanténban: visszatér a Szojuz MSZ–16 legénysége a Földre

2020. október 13. – 05:29

frissítve

Ők voltak a legbiztonságosabb karanténban: visszatér a Szojuz MSZ–16 legénysége a Földre

Másolás

Vágólapra másolva

Október 22-én érkezik vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Szojuz MSZ–16 űrhajó, fedélzetén az április 9-e óta az ISS-es szolgálatot teljesítő orosz Anatolij Ivanyisinnal, Ivan Vagnerrel és az amerikai Christopher Cassidyvel. A visszatérő legénységet fogadó csapat létszámát a minimálisra korlátozzák, hogy az asztronautákat megvédjék a koronavírus-fertőzéstől, amikor kisegítik őket az űrhajó kabinjából, írja az MTI.

Az űrhajó leszállóegysége Kazahsztánban ér földet. Az óvintézkedés jegyében megtiltanak bármilyen kapcsolatteremtést a visszaérkező asztronautákkal, amely nem kapcsolódik szorosan az ilyenkor szokásos eljárásrendhez. Nagyon alaposan fertőtlenítik azokat a járműveket, amelyekkel a legénységet elszállítják majd a helyszínről.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Az űrhajósokat felkészítő orosz központban közölték: ugyanazok vesznek részt ebben a munkálatban, mint akik a Szojuz MSZ–17 űrhajó indításában is szerepet vállaltak. Az űrhajósokat segítő csapat tagjai megérkezésükkor PCR-vírusteszten esnek át, valamint lesz náluk igazolás arról, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal.

(Borítókép: Christopher Cassidy amerikai, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrhajós (b-j) a kiképzését lezáró gyakorlati vizsgára érkezik a csillagvárosi Gagarin Űrhajóskiképző-központban 2020. március 12-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!