Egy nap alatt 108 halott Ukrajnában, a lengyeleknél visszahozzák az idősek vásárlási sávját

2020. október 10. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint százan haltak bele a betegségbe egy nap alatt Ukrajnában

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában – írta meg az MTI. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján 5728 új esettel 256 266-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 108 újabb halálos áldozattal 4887-re emelkedett. Eddig 112 570-en gyógyultak meg, viszont már 138 809 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szombati tájékoztatóján kiemelte, hogy előző nap minden korábbit meghaladó számú, 990 beteg került kórházba. Már több mint 19 ezren vannak koronavírus-fertőzéssel vagy annak gyanújával kórházban. Elismerte, hogy túl kevés tesztet végeznek az országban, de hozzátette, igyekeznek azok számát növelni, főként a legfertőzöttebb régiókban.

Lengyelországban újból bevezetik az idősek vásárlási idősávját

Lengyelországban újból bevezetik a vásárlási idősávot a hatvan év felettiek számára, jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő. A csütörtöktől életbe lépő rendelkezés szerint a boltokban 10 és 12 óra között megint csak a 60 évnél idősebbek vásárolhatnak. A kormányfő emellett felhívta az idősebbek figyelmét, hogy lehetőleg maradjanak otthon, valamint javasolta, hogy a munkáltatók biztosítsák a távmunka lehetőségét az 55 évnél idősebb alkalmazottaik számára is. A járvány lassítása érdekében szombattól Lengyelország-szerte újból kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése.

A lengyel egészségügyi tárca szombati közleménye szerint egy nap alatt 5,3 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, ez a legmagasabb napi növekmény a járvány kitörése óta. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 39 684 az aktív fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 53 fertőzött halt meg, közülük 49 esetében az egészségügyi tárca a halál okaként a vírus okozta Covid-19 és más betegségek együttes meglétét jelölte meg.

Csehország a rekordszámú fertőzöttséggel sem állhat le

Pénteken Csehországban minden eddiginél sokkal több, 8618 új fertőzést regisztráltak. A kórházakban 412 embert kezelnek, a halottak száma péntek estig 905-re emelkedett. Csehországban hétfőtől két hétre több szigorú óvintézkedés lép életbe, amelyek éppen a szabadidős tevékenységet, a sport-, illetve a kulturális életet korlátozzák, állítják le. Az intézkedéseket az ellenzék is támogatja, de azzal a kikötéssel, hogy a veszély elmúltával el kell számoltatni a kormányt.

Andrej Babiš miniszterelnök pénteken a közszolgálati televízióban az intézkedések betartására szólította fel a lakosságot, és kijelentette: „korábban kizártam a gazdaság tavaszihoz hasonló leállítását, de ha nem leszünk következetesek, most ez is bekövetkezhet”.

Romániában katasztrófavédelmi riasztást adtak ki a járvány miatt

A RO-ALERT rendszer a kétmilliós Bukarestben működő valamennyi mobiltelefonra kiküldte azt a riasztást, hogy a román fővárosban a lakosság több mint két ezreléke kapta el a koronavírus-fertőzést az utóbbi két hétben. A lakossági riasztást más romániai településeken is bevetette a katasztrófavédelem.

Szombaton ismét megdőlt Romániában a napi esetszám rekordja: az utóbbi napon diagnosztizált 3517 újabb fertőzés több mint 70 százalékkal, az 59 haláleset pedig 23 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. A nyilvántartott aktív esetek száma szombaton átlépte a 30 ezret, a kórházban kezelt koronavírusos betegeké a 8850-et, az intenzív osztályon ápolt súlyos eseteké pedig 629-re emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!