Tízmilliárdos járványügyi támogatást javasol Magyarországnak az EB

2020. október 9. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság 823 millió eurós (mintegy 288 milliárd forint) támogatási csomag elfogadására tett javaslatot a horvátországi földrengés, a lengyelországi áradások utáni helyreállításhoz, illetve hét tagállam, köztük Magyarország koronavírus-járvány okozta egészségügyi kihívásainak kezeléséhez – közölte az uniós bizottság az MTI tudósítása szerint.

A támogatási csomag forrásai a következőképpen oszlanak meg a kedvezményezettek között:

  • Horvátország 683,7 millió eurót kap a Zágrábban és környékén márciusban pusztított földrengés hatásainak enyhítésére
  • Lengyelország valamivel több, mint 7 millió euró összegű támogatásban részesül, amely a Lengyel-kárpátaljai vajdaságban idén júniusban bekövetkezett áradások utáni újjáépítési erőfeszítéseket fogja segíteni
  • Magyarország mellett Görögország, Horvátország, Írország, Németország, Portugália és Spanyolország több mint 132,7 millió eurós előleghez jut annak nyomán, hogy ezek az országok korábban segítséget kértek a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez és a járvány hatásainak kezeléséhez. Ezen belül Magyarországnak közel 26,6 millió eurót (mintegy 9,5 milliárd forint) irányoz elő a bizottsági javaslat.

A támogatás az Európai Unió szolidaritási alapján keresztül valósul meg. Az alap súlyos természeti katasztrófák bekövetkezése után nyújt pénzügyi támogatást az érintett uniós tagállamoknak és a csatlakozó országoknak. A koronavírus-járványra válaszul meghozott rendkívüli uniós intézkedések részeként az unió a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre is kiterjesztette az alap hatályát. Ahhoz, hogy a kedvezményezettek megkapják az előirányzott támogatást, az Európai Parlamentnek és a tagállamokat tömörítő tanácsnak is jóvá kell majd hagynia a támogatásra vonatkozó bizottsági javaslatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!