Tavaszi szinten van a napi fertőzöttek száma Olaszországban

2020. október 1. – 13:14

frissítve

Tavaszi szinten van a napi fertőzöttek száma Olaszországban

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos külföldi hírek október 1-jén.

  • Olaszországban már az áprilisi szinten van a napi fertőzöttek száma
  • Rekordszámű fertőzöttet regisztráltak Izraelben
  • Belaruszban is elkezdték tesztelni az orosz vakcinát
  • Törökországban máshogyan számolják a fertőzötteket, mint nyugaton
  • Csehországban egyre több a súlyos, kórházi ápolást igénylő beteg
  • Boris Johnson brit miniszterelnök apja megint megszegte a járványügyi előírásokat
  • Karanténba vonul az ukrán parlament, miután több képviselő is fertőzött lett
  • Szerbiában felülvizsgálják, hogyan hányan haltak meg a koronavírus miatt
  • Nem engednek be szurkolókat két Bundesliga-meccsre a járvány súlyosbodása miatt

19:55 – Olaszországban április vége óta nem volt ilyen magas a fertőzöttek napi száma

Egy nap alatt 2548 új fertőzöttet szűrtek ki Olaszországban, ami a legmagasabb adat április 24. óta. Giuseppe Conte miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy január végéig tervezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Az olasz kormány idén január 31-én léptette életbe a veszélyhelyzetet az első két olaszországi fertőzött azonosítása után.

Az utóbbi huszonnégy órában jelentősen emelkedett a kiszűrt fertőzöttek száma a korábbi 1851-hez képest, de emelkedett az elvégzett vírustesztek száma is; 118 ezernél többet végeztek el egy nap alatt. Utoljára április 24-én volt ennyire magas az egy nap alatt diagnosztizált esetek száma. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti az 53 ezret, több mint háromezren vannak kórházban, 291-en intenzív osztályon. A lélegeztetőgépet igénylő betegek száma naponta már tízzel emelkedik. A legtöbb új beteget, 445-öt Venetóban szűrték, ahol egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma. Háromszázkilencven új beteget szűrtek Campaniában, 324-et Lombardiában, 265-öt Lazióban.

Egy nap alatt huszonnégy beteg hunyt el a korábbi tizenkilenc után. Utoljára ennyi halottat egy nap alatt július elején regisztráltak. A járványgörbe az utóbbi több mint egy hónapban lassan, de fokozatosan emelkedett, a kiszűrt fertőzöttek számának heti tizenegy százalékos emelkedésével. Az egészségügyi hatóságok korábban közölték, hogy a betegek számának emelkedését várják, de kizárták az újabb járványcunamit. A nyáron lezárt járványkórházakat újranyitották, tizenegyezer intenzív hellyel a Covid-19 betegek számára. (MTI)

19:54 – Orrspray-jel vennék fel a harcot a koronavírussal

Az Ena Respiratory nevű ausztrál biotechnológiai cég egy olyan orrspray-t fejlesztett, ami meggátolhatja a koronavírus-fertőzést. Az orrspray az ember immunrendszerét aktivizálja; az INNA-051 nevű anyag hatására citokinek szabadulnak fel az orrüregben, ami segít megállítani a vírus sejten belüli replikálódását.

Az anyagot eddig csak görényeken tesztelték. Az INNA-051-gyel ellátott görényektől vett mintákban 96 százalékkal kevesebb volt a vírus örökítőanyagából, mint a placebót kapó állatok mintáiban. Ahhoz, hogy embereken is bevethető legyen a hatóanyag, még toxikológiai és klinikai vizsgálatok szükségesek. (Qubit)

18:17 – Nem kerülnek be a török statisztikákba a tünetmentes fertőzöttek

Elismerte a török egészségügyi miniszer, Fahrettin Koca, hogy a napi statisztikába csak azok az igazolt koronavírus-fertőzöttek kerülnek be, akik tüneteket is mutatnak. Mindez azután történt, hogy egy ellenzéki képviselő azt állította, a valódi fertőzésszám 20-szor magasabb lehet a hivatalosnál. Koca ezt visszautasította. Elmondása szerint a július 29. óta közzé tett adatokban már csak azok szerepelnek, akik tüneteket is produkálnak. Arra nem tért ki, hogy nagyságrendileg hány olyan fertőzött lehet, aki tünetmentes, mindössze annyit mondott, hogy az esetek többsége ilyen.

A miniszter közlése szerint szeptember 30-án 1391 pozitív esetet találtak, de azt nem mondta meg, hogy hány tünetmentes eset volt. A legtöbb nyugati országban a tünetmentes eseteket is beleszámolják a fertőzöttek közé.

Törökországban összesen 318 ezer fertőzöttet regisztráltak, az aktív esetek száma meghaladja a 30 ezret. (Euronews)

17:49 – Bedurvult a járvány, két Bundesliga-meccs is zárt kapus lesz

Két hétvégi Bundesliga-meccsre sem mehetnek nézők a járványhelyzet romlása miatt: a szombati Werder Bremen-Arminia Bielefeld és a vasárnapi Bayern München-Hertha BSC mérkőzések is zárt kapusak lesznek. A címvédő Bayernnek ez már a harmadik zárt kapus meccse lesz az új idényben. Van rá esély, hogy a 1. FC Köln-Borussia Mönchengladbach bajnoki is hasonló sorsra jut.

A németországi szövetségi tartományok korábban abban állapodtak meg, hogy korlátozott számban visszaengedik a szurkolókat a stadionokba. (MTI)

15:18 – A szerb járványügyi szakértő szerint a hivatalosnál magasabb lehet a halálesetek száma

Szerbia felülvizsgálja, hogy valójában hányan haltak meg a koronavírus szövődményeinek következtében a járvány kitörése óta – jelentette be Aleksandar Vucic szerb államfő csütörtökön, miután két nappal korábban az ország vezető járványügyi szakértője arról beszélt, magasabb lehet a halottak száma az eddig közöltnél.

Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja kedden arról beszélt a belgrádi székhelyű NewsMax Adria televíziónak, hogy március és június között háromszor annyian halhattak bele a Covid-19 betegségbe, mint amennyit hivatalosan közöltek. Kon arról beszélt, hogy átnézte az adatokat, és arra jutott, hogy a számítógépes rendszer hibája miatt kevesebb halottat regisztráltak, mint amennyien valóban elhunytak a betegség szövődményei következtében.

Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter cáfolta Kon kijelentéseit, szerinte nincs semmi alapja annak, hogy magasabb lenne a halálos áldozatok száma. Mindenesetre a szerb államfő minden egyes esetet kivizsgáltatna, hogy kiderüljön, történt-e hiba.

A járvány márciusi kezdete óta 749-en haltak meg koronavírus következtében Szerbiában, összesen 33 551 esetet regisztráltak. (MTI)

14:22 – Beoltották az első önkénteseket az orosz fejlesztésű vakcinával Belaruszban

Első körben 100 embert oltanak be orosz fejlesztésű, koronavírus elleni „Szputnyik-V” elnevezésű vakcinával, az első önkéntes már meg is kapta az oltóanyagot. Eddig több mint négyezren jelentkeztek, hogy beoltatnák magukat a vakcinával. Belarusz az első ország Oroszország után, ahol megkezdték a „Szputnyik-V” vakcina klinikai kísérleteit.

Oroszország augustusban a világon elsőként regisztrálta a koronavírus elleni vakcináját. Az oltóanyagot a moszkvai Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, a klinikai vizsgálatok pedig június-júliusban kezdődtek meg. Az orosz egészségügyi hatóságokat sokat bírálták, mert a tesztelés harmadik fázisát kihagyva engedélyezték a vakcina tömeges beadását. (MTI)

13:06 – Karanténba vonult az ukrán parlament

Továbbra is súlyos a koronavírus-járványhelyzet Ukrajnában, egymás után két nap is rekordot döntött az újonnan regisztrált betegek száma: szerdán 4069 új esetet jegyeztek fel, amivel 213 028-ra nőtt az összes fertőzöttek száma. Újabb 64 beteg halt meg szerdán, ezzel 4193-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. Ukrajna Európában jelenleg az öt legsúlyosabb helyzetű ország között van Franciaország, Spanyolország, Oroszország és Nagy-Britannia mellett, világviszonylatban pedig a 14. helyen áll a fertőzések számát tekintve. A járványhelyzet miatt az ukrán parlament karanténba vonult, felfüggesztették a plenáris üléseket, miután több politikus is megfertőződött. (MTI)

12:27 – Egyre több a kórházi beteg Csehországban

Csehországban sem javul a járványhelyzet: szerdán 2932 új fertőzöttet találtak, ami a harmadik legmagasabb szám a járvány márciusi kezdete óta. A fertőzöttek száma meghaladja a 70 ezret, az aktív esetek száma pedig 36 ezer felett van.

Szeptember eleje óta emelkedik a kórházi ellátást igénylő súlyos esetek száma: jelenleg 976 beteget ápolnak kórháznak, 202 beteg állapota súlyos, ami ötszöröse a hónap elejei adatnak. Eddig 658-an haltak meg a vírusfertőzés következtében. A súlyosbodó helyzetre való tekintettel a cseh kormány szerdán bejelentette, hogy hétfőtől 30 30 napra szükségállapotot vezetnek be annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a vírus terjedésével szemben. (MTI)

10:24 – Rekordokat döntöget a járvány Izraelben

8919 új fertőzöttet regisztráltak szerdán Izraelben, ami új rekordnak számít az országban, írja az MTI izraeli hírforrásokra hivatkozva. A járvány tavaszi kitörése óta eddig majdnem negyedmillióan, 248 133-an fertőződtek meg a vírussal. A vírus a két hete bevezetett korlátozások ellenére is terjed, ezt mutatja, hogy a szerdán elvégzett 65 ezer teszt 13 százaléka volt pozitív. 810 beteget ápolnak kórházban, 206-an vannak lélegeztetőgépen. Szeptemberben 625-en haltak bele a fertőzésbe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1571-re növekedett.

A megbetegedések megugrását valószínűleg a zsidó újév miatt tartott tömegrendezvények okozták; sokan imádkoztak együtt zárt helyen, maszk nélkül. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán a korlátozások szigorítását kérte a miniszterektől, de javaslatát elutasították. Az országos zárlatot viszont egészen október 14-ig meghosszabbították. A járvány ellenére folytatódnak a kormányellenes tiltakozások, de csütörtöktől a megmozdulásokat csak ezer méteren belül, maximum 20 fős csoportokban tarthatják meg.

9:13 – Megint megszegte a járványügyi előírásokat Boris Johnson apja

A Daily Mirror buktatta le nemrég Boris Johnson brit miniszterelnök apját: a nyilvánosságra hozott képek tanúsága szerint Stanley Johnson maszk nélkül vásárolgatott kedden, megszegve ezzel a járványügyi szabályokat. Johnson apja azzal védekezett, hogy csak három hete tért vissza Angliába, és még nem volt teljesen tisztában az érvényben lévő előírásokkal. Nyilatkozatában bocsánatot kért mulasztásáért, és mindekit a szabályok betartására buzdított. Nagy-Britanniában július 24-e óta kötelező a maszkiviselés a boltokban és a tömegközlekedési járműveken, de múlt héten kórházakra, színházakra, éttermekre és kocsmákra is kiterjesztették az előírást.

Boris Johnson apja nem először szegi meg a szabályokat. Júliusban Görögországba utazott, hogy ellátogasson a nyaralójába, miközben a brit kormányzat kifejezetten ellenezte nem létfontosságú külföldi utazásokat. Áprilisban pedig azzal vétett a karanténszabályok ellen, hogy elhagyta otthonát és elment újságért. (Sky News)

(Borítókép: Önkéntes jelentkezőnek adják be a kíserleti koronavírus-vakcinát egy minszki kórházban. Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!