A tömeges szűrések kezdete óta most volt a legtöbb fertőzött a briteknél

2020. szeptember 29. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissülő összefoglalónk a koronavírus-járvány híreiről a nagyvilágból.

20:04: A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi esetszámot regisztrálták Nagy-Britanniában

Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 7143 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal. A kedd esti ismertetés szerint az előző napon hetvenegyen haltak meg Covid-19-ben, ami június 26-a óta a legmagasabb napi halálozási szám, áprilisban azonban voltak olyan időszakok, amikor naponta 1200-nál több halálos áldozata volt a brit koronavírus-járványnak.

Áprilisban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzése idején 6500 körüli új fertőzést szűrtek ki naponta, a minisztérium szakértői azonban hangsúlyozzák, hogy az akkori tesztelési kapacitás a jelenleginek a töredéke volt. Akkoriban 15-20 ezer napi koronavírustesztre volt lehetőség, főleg a kórházakban, a jelenleg naponta elvégzett szűrések száma viszont közelít a 300 ezerhez, és nagy többségüket a kórházakon kívül, közösségekben végzik el.

Az általános egészségtani tanulmányokra és a trópusi betegségek orvoslására szakosodott neves londoni kutatóegyetem – London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) – szakértőinek becslése szerint az áprilisi tetőzés idején az új koronavírus-fertőzések száma valójában napi 100 ezer felett járt Nagy-Britanniában, a jelenleg kimutatott napi fertőződési szám viszont sokkal közelebb jár a valós helyzethez.

Nagy-Britanniában eddig 20,5 millió koronavírustesztet végeztek; kedd estig ezek közül 446 156-nak az eredménye lett pozitív. A halálos áldozatok száma 42 072. Az egészségügyi minisztérium keddi ismertetése szerint a koronavírus-betegség miatt naponta újonnan kórházba szállított páciensek száma az elmúlt hét nap mozgó átlagában számolva 342. A kimutatás szerint ez a szám áprilisban meghaladta a háromezret.

(MTI)

12:45: Moszkvában május óta nem nőtt annyit a fertőzöttek száma, mint most, kéthetes iskolaszünetet rendeltek el

Moszkvában október 5-18-ig szünetet rendelt el az általános és középiskolákban kedden a koronavírus-járvány terjedésének lefékezése érdekében Szergej Szobjanyin polgármester. Az óvodák nem zárnak be.

Moszkvában egy nap alatt 23 Covid-19-beteg halt meg, ami a legmagasabb szám július 15-e óta. Az orosz fővárosban a járvány kezdete óta 5203-an vesztették életüket. Az újonnan kimutatott igazolt fertőzöttek száma 2300-zal nőtt, ilyen magas május 31-e óta nem volt.

Egész Oroszországban az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt napon 8232-vel 1 167 805-re emelkedett. Ez a legnagyobb szám június 16-a óta, a növekmény már második napja meghaladja a nyolcezret. Az új esetek 27,6 százaléka tünetmentes. (MTI)

10:10: Több koronavírussal fertőzött is van egy Görögországba befutott kirándulóhajón

Befutott kedden az Athén melletti Pireusz kikötővárosba az a német kirándulóhajó, amely az év első felében a koronavírus-járvány miatt bevezetett zárlat feloldása után elsőként tért vissza Görögországba, de a fedélzetén rövid időn belül kiderült, hogy a személyzet több tagja is fertőzött – jelentette az MTI. A kirándulóhajóra induláskor csak egészséges utasok szállhattak fel, negatív koronavírus-teszttel.

A német TUI vállalat által működtetett Mein Schiff 6 nevű hajó 922 utast és 666 fős személyzetet szállít. Senki nem szállhat partra Athénban, először a görög egészségügyi hatóságok koronavírus-teszteket végeznek a hajón. A TUI közlése szerint a fertőzött alkalmazottak tünetmentesek. A görög sajtóban kedden ugyanakkor olyan hírek is megjelentek, hogy az érintettek második tesztje már negatív lett.

A Mein Schiff 6 az első kirándulóhajó, amely a járvány okozta leállás után visszatért a görög vizekre. Szeptember közepén kötött ki Krétán, ahonnan vasárnap este indult el az Athén melletti Pireusz felé. Hétfőn a fertőződések észlelése miatt Mílosz szigeténél is kénytelenek voltak megállni. (MTI)

09:20: ENSZ-főtitkár: Fájdalmas mérföldkő az egymillió halálos áldozat

Fájdalmas, sőt, sokkoló mérföldkő a koronavírus-világjárványban, hogy immár egymillió halálos áldozata van – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár.

„Apák, anyák, férjek, feleségek, testvérek, barátok, kollégák voltak ezek az áldozatok. Elvesztésük fájdalmát súlyosbítja a vírus ”kegyetlensége„, nevezetesen, hogy a fertőzésveszély miatt a hozzátartozók nem lehetnek ott a beteg ágyánál. De a gyász sem történhet meg a szokásos módon, és a felépülést sem lehet úgy megünnepelni, mint más betegség esetében”

– írta a főtitkár.

Guterres szerint még mindig nem látjuk a járvány végét, nem tudjuk, hányan fogják ezután elveszíteni állásukat, meddig nem folyhat normálisan az oktatás, nem térhet vissza megszokott medrébe az életünk. De felelősségteljes vezetéssel, együttműködéssel, tudományos hozzáállással, távolságtartással és maszkviseléssel legyőzhető a járvány. „Ha lesz kifejlesztett vakcina, ahhoz mindenkinek megfizethető áron hozzá kell tudni jutnia.”(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!