Kemenesi Gábor: Nem tudjuk, okoz-e problémát, ha valaki tünetmentes covidosként influenzaoltást kap

2020. szeptember 29. – 10:56

frissítve

Kemenesi Gábor: Nem tudjuk, okoz-e problémát, ha valaki tünetmentes covidosként influenzaoltást kap

Másolás

Vágólapra másolva

Frissülő összefoglalónk a koronavírus-járvány hazai híreiből.

11:05 Kemenesi Gábor: Nem tudjuk, okoz-e problémát, ha valaki tünetmentes covidosként influenzaoltást kap

Lassan eljön az influenzaoltások ideje, ezért a Népszava megkérdezte a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) alelnökét arról, hogy miként fogják ellenőrizni a háziorvosok, egészséges-e páciens, és nem tünetmentes koronavírushordozó, mielőtt beadják neki az oltást. Cserni István szerint ezt nem tudják kontrollálni, arra ugyanis nem lát lehetőséget, hogy a koronavírus-mentesség igazolására két negatív PCR-tesztet kérjen az oltásért érkezőktől. Ugyanakkor közismert, hogy az oltást még náthás betegeknek sem ajánlott beadni.

A lap megkérdezte Kemenesi Gábort arról, hogy okozhat-e problémát, ha valakit tünetmentes covidosként beoltanak influenza ellen. A virológus szerint ezt „nem tudjuk.” A tapasztalatok azt mutatják, hogy azért nem jó például felső légúti panaszokkal küszködőknek beadni az influenzaoltást, mert akkor az immunrendszer „el van foglalva”, így nem lesz olyan hatékony a vakcina, nem képes kellő immunválaszt kiváltani.

Kemenesi szerint azonban egyelőre más okoz nagyobb problémát. Az aktuális influenzaoltás hatóanyagát mindig aszerint állítják össze, hogy melyik vírus okozta a megbetegedéseket az adott ciklusban a déli féltekén. Csakhogy az idén a Covid-19-megbetegedés miatt bevezetett intézkedések hatására gyakorlatilag elmaradt ott az influenza-járvány, ezért most nem tudni, hogy az északi féltekén melyik vírustörzs válhat dominánssá. „Ha szerencsénk van, benne lesz az is a már elkészült oltóanyag komponensei között”. (Népszava)

9:00 Gulyás Gergely: Bizonyos körülmények között nem kell betegeket tartani

Az RTL Klub riportjából derült ki, hogy a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban lepusztult, omló vakolatú kórterembe helyezték át a koronavírus-fertőzött betegeket, miközben a város szélén felhúzott új konténerkórház üresen áll. Az egyik beteg arra panaszkodott a csatornának, hogy az intézmény zsúfoltsága miatt még párnát sem tudnak adni nekik az ápolók, a romos kórteremben pedig melegvíz sincs. A parlament hétfői ülésén Harangozó Tamás szocialista képviselő kérdezett rá az ügyre.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter válaszában megismételte az Emmi korábbi tájékoztatását, miszerint a kórházban tavaly festették át a kórtermeket, de egy csőtörés miatt két kórtermi fürdőszobát is meg kellett bontani, a betegeket pedig emiatt régebbi, de „folyamatosan karbantartott helyiségekbe” költöztették át.

Arról, hogy a betegeket miért nem telepítik át a konténerkórházba, Gulyás azt mondta, ha a fertőzöttek száma elér egy előre meghatározott számot, aktivizálni fogják a konténer komplexumot is. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a betegek áthelyezésekor illene nem azt a két szobát igénybe venni, ahol ilyen méltatlan állapotok vannak, „bizonyos körülmények között nem kell betegeket tartani”.

A Népszava megkereste a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseikre. (Népszava)

(Borítókép: MTI/Kovács Tamás)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!