Győri kórházigazgató: Lesz egy pillanat, amikor nem tudnak több beteget fogadni

2020. szeptember 27. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója, Tamás László János számolt be arról, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük a koronavírus-járvány második hulláma alatt.

„A betegszám sokszorosa a tavaszinak, esnek ki az ellátásból az intenzív orvosok, miközben jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak számát”

– nyilatkozta a győri HírCity-nek. A kórházigazgató elmondása szerint az ellátandó feladat nagyjából a 3-4-szerese a tavaszi legrosszabb napoknak. Miközben tavasszal harmadával-negyedével volt kevesebb a fekvőbeteg-szám a kórházban, és a járóbeteg-ellátás is megfeleződött, így szabad kapacitásaik lettek, most teljes üzemben kell egy járványügyi ellátórendszert működtetni. Jelenleg hat intenzív covidos ágyat működtetnek, de ezt a számot 30-ra kell felfejleszteniük. Az intenzív ágyaik szinte tele vannak, a covid-osztályuk pedig 60 százalákos kihasználtsággal működik.

A győri kórház öt megye ellátását végzi, a koronavírusos betegek ellátása mellett naponta 150 beteg érkezik a sürgősségi osztályra, 150-180-an pedig a kórház járványügyi ambulanciájára, ez nagyon komoly erőket igényel, valószínűnek tartja, hogy „lesz egy pillanat, amikor meg kell állnunk.” Szerinte ez nagyon hamar bekövetkezhet: a hétvégén vagy a jövő hét elején.

Ennek nemcsak a növekvő betegszám az oka, hanem az is, hogy a fertőzés miatt folyamatosan esnek ki az orvosok és az ápolók az ellátásból – mondta a főigazgató. Egy nap alatt 6 orvos és 10 egészségügyi dolgozó került karanténba vagy kitiltásra érintettség miatt, de egyikük sem a kórházban fertőződött meg, tette hozzá. További 15-17 intenzív szakorvosra és 70-80 intenzív elltásában jártas szakápolóra lenne szükségük, hogy az említett 30 ágyat működtetni tudják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!