Köhög, lázas volt, hat napja vár a teszteredményére

Legfontosabb

2020. szeptember 26. – 17:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 16-án.)

---

Péter (a nevet megváltoztattuk) 48 éves. Múlt hét kedden éppen a szokásos gyógyszeréből akart feliratni telefonon egy újabb adagot a háziorvosával, de alig tudta végigmondani, mit akar: ugatós, száraz köhögés jött rá, fájt a feje és a háta. Az orvos azt mondta a telefonban, hogy ez nem vicc, maradjon otthon. Péter másnapra belázasodott. Napokig láza volt, de 38,5-nél magasabbat nem mért. Fájt a feje, ami szokatlan volt számára, mert ez nála ritka, még másnaposan sem szokott ilyen problémája lenni. Még érdekesebb volt, amikor azt vette észre, hogy nem érzi az ízeket és az illatokat.

„Amikor belekortyoltam egy 100 százalékos almalébe, olyan íze volt, mintha felvizezték volna. Egy idő után már csak a nyelvem szélén éreztem erősebben keserű vagy savanyú ízeket, mást nem. Amikor kólát ittam, csak a szénsavat éreztem a nyelvemen, az ital ízét egyáltalán nem. Nem éreztem a kézfejemre fújt parfümöt és sajnos a saját izzadságszagomat sem, így a család figyelmeztetett, hogy most már jó lenne megzuhanyoznom.”

A háziorvos azt mondta neki, szedjen Algopyrint, és mindig legyen bekapcsolva a telefonja, még éjszaka is, mert mennek majd hozzá a mentősök tesztelni, és 2-3 órával előtte fogják felhívni, hogy ne egyen. Az orvos felkészítette arra is, hogy akár éjszaka is hívhatják, mert a mentősök annyira leterheltek. Ehhez képest egyáltalán nem hívták előre. Péterék csütörtökön éppen ebédhez készülődtek otthon, amikor megérkeztek a mentősök. Még szerencse, hogy Péter nem kezdett bele az ebédbe.

A mentősön nem volt semmilyen komolyabb védőruha: egy szál pólóban és nadrágban érkezett, egyszerű sebészi maszk volt rajta. A pólóján lévő felirat alapján a budapesti agglomerációból érkeztek a belvárosba. A mentős azt mondta, annyi címük van, hogy már nem tudnak telefonálni előre senkinek. Pedig Péter szerint jobb lenne, ha ezt megtennék, mert így biztos több helyre hiába érkeznek: ha a páciens éppen a teszt előtt evett, fölöslegesen mentek ki hozzá. A mentős akkor sem öltözött be jobban, amikor a teszt levételéhez közel hajolt Péterhez, csak egy szemüveget vett fel.

„Bár amikor az orromba nyúlt a pálcával, úgy éreztem magam, mint Pierre Richard, amikor a szívószál az orrába csusszant, de rosszabbra számítottam: a mintavétel gyorsan és különösebb kellemetlenségek nélkül zajlott.”

A mentősök elmentek. Péter múlt hét csütörtök óta, azaz lassan 5. napja várja az eredményt. Egyelőre nem kapta meg. Péter a telefonbeszélgetésünk alatt folyamatosan erősen köhögött és zihált. Az állapota hullámzó. Az utóbbi napokban talán jobb lett, fel tud kelni, elkezdett ízeket is érezni, de teljesen kimerül attól, ha reggel összerakja az ágyat. Láza már nincs, de nincs étvágya és a múlt hét óta sem múlik a száraz köhögés.

„Hogy milyen? Egy szóval szar. Olyan érzés, mintha állandóan egy tollal piszkálnák a torkodat, amitől folyamatosan köhögnöd kell. És ez a köhögés 7-8 nap után is ugyanolyan száraz maradt, egyáltalán nem enyhül, nem lett könnyebb, nem szakad fel. Leginkább arra emlékeztet, amikor korábban asztmás voltam.” Péter ezért orvosa tanácsára beszerzett egy asztmapipát, ami talán segít abban, hogy könnyebben tudjon levegőt venni. Helyzete teszteredmény hiányában elég érdekes.

„Ha le tudnék menni a lépcsőn, elvileg szabadon járhatnék-kelhetnék bárhol, akár dolgozni is bejárhatnék. Nincs tesztem, így hivatalosan karanténban sem vagyok.”

Péter természetesen az első tünetek jelentkezése óta otthon van. Két gyermeke két különböző iskolába jár. Amikor mindkét helyen bejelentette, hogy félő, hogy koronavírusos, a két iskola egészen eltérően reagált. Az egyikből azonnal hazaküldték a gyerekét, a másikban azt mondták: ha majd lesz pozitív tesztje, akkor nem kell a gyereknek iskolába mennie. Így is érezte azért, hogy az online szülői csoportban szabadkoznia kell, és több szülő neheztel rá, hogy miatta jelenhet meg a koronavírus az iskolában.

Mostanra mindkét gyerek, és a párja is otthon van, aki nem akarja veszélyeztetni kollégáit a munkahelyén. Máshogy nem tudják megoldani, nincs hova menni. Az ételt és a bevásárlást házhoz szállíttatják.Péter azt nem tudja megmondani, hol kaphatta el a vírust. Nagyon figyelt rá, hogy ahol csak lehet, maszkot hordjon. Több verzió is felmerült benne. Egyáltalán nem kizárt, hogy tünetmentes gyerekei hozták haza az iskolából a vírust, de az is lehet, hogy az egyik egészségügyi intézményben kapta el, ahova kezelésre járt, mert utólag kiderült, hogy ott is több koronavírusos eset volt azóta.

Frissítés: Péter teszteredménye végül 172 óra után, azaz több mint 7 nap elteltével került fel az elektronikus leletei közé az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). A teszteredmény pozitív lett.

Fr

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!