Megszenvedi a magyar agrárium az orosz–ukrán helyzetet, de vannak bizakodásra okot adó jelek

2022. július 21. – 05:04

frissítve

Nemeskéry Gergely
elemző, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború alapjaiban rázta meg a világ eddig kialakult élelmiszer-ellátási láncát, minden országban drágulást előidézve, néhány országban akár élelmiszerválságot is okozva. Milyen hatása lehet a kialakult helyzetnek a magyar mezőgazdaságra? – tették fel a kérdést a HOLD Alapkezelő blogjának olvasói.

A részletes válasz a HOLDBLOG-on érhető el, alább a lényeget foglaltuk össze tömören.

Békeidőben megközelítőleg 6 millió tonna gabona hagyta el havonta Ukrajnát, jelenleg ez körülbelül 1 millió tonna, amit hajó helyett vasúton és folyami uszályokon szállítanak nagyobbrészt Lengyelországba, kisebb részben Romániába. Ezt a hiányt nem lehet az egyik pillanatról a másikra pótolni.

Nem csak az ukrán készletek vevőkhöz történő eljuttatása okoz azonban problémát a globális élelmiszerpiacon. Drágult a műtrágya is egyebek mellett, ami – mivel jóval kevesebbet használtak belőle a gazdák – hatással van a terméshozamokra, így az ukrán termények máshonnan pótlása sem egyszerű. Ráadásul egyéb nagy termelőknél is vannak a várható terméssel kapcsolatosan aggályok; például Indiában az aszály miatt exportkorlátozásokat vezethetnek be.

Azt gondoljuk tehát, hogy az ukrán helyzet nemcsak a magyar, de a globális mezőgazdaságra is óriási hatással van. A terményárak várakozásaink szerint továbbra is magas szinteken maradnak.

Itthon a kormány exportkorlátozást vezetett be: elővásárlási joga van a magyar gabonára. Eddig még nem éltek ezzel a lehetőséggel, úgyhogy a magyar mezőgazdasági szereplők magas áron tudják exportálni a terményeiket a külföldi szereplők számára. Ellentétes hatások érik tehát a magyar mezőgazdászokat: kiadásnövekedést szenvednek el a műtrágya drágulását és a munkaerőköltségek emelkedésén keresztül, bevételeik is nőnek ugyanakkor a magasabb áron történő értékesítés miatt.

Az a tény, hogy Magyarország kétszer annyi élelmiszert képes előállítani, mint amennyire szüksége van, alapvetően egy biztonságos helyzetet jelent számunkra a jelenleg is. Ezen túlmenően több tényező is van, ami bizakodásra adhat okot:

  • Pozitív hírek érkeztek nemrég az ukrán terményexporttal kapcsolatban, aminek hatására a mélypontjukról pattantak a helyi mezőgazdasági vállalatok részvényei.
  • A búza határidős ára jelentősen korrigált az utóbbi két hónapban, jelenleg a háború előtti időszak szintjén áll.
  • A kukorica hasonló korrekciót mutatott be a közelmúltban.

Arról, hogy mindezek alapján mit áraznak a piacok, illetve ezek alapján milyen hatásokkal kell számolni a magyar agráriumban, kifejtem a cikk HOLDBLOG-on megjelent bővebb változatában. Olvassák el! Bízom benne, hogy hasznos információkat tartalmaz minden érintett és érdeklődő számára.

A szerző további cikkei itt érhetők el.

HOLDBLOG

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kapcsolódó
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!