Élelmiszerválság: soha korábban nem tapasztalt problémákkal kell megküzdeni

2022. április 28. – 04:48

frissítve

Élelmiszerválság: soha korábban nem tapasztalt problémákkal kell megküzdeni
Csonka Attila
a HOLD Alapkezelő PR-menedzsere

Másolás

Vágólapra másolva

Elképesztő tempóban emelkedő élelmiszerárak, ellátási problémák – egyre súlyosabb a helyzet az agrár- és élelmiszertermékek globális piacán. Mi vezetett ide? Van alternatívája a piacról kieső termékeknek? Milyen hosszabb távú hatásokkal kell számolni például a fogyasztói szokások átalakulásában? Monika Tothova, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közgazdásza volt a beszélgetőpartnerünk.

A magas élelmiszerárak nem ismeretlenek a világban: 2008-ban, amikor megdrágult a rizs, és sok rizsexportőr ország kiviteli tilalmat vezetett be, hasonló trendet tapasztalhattunk. A jelenlegi helyzet azonban egészen más, mint a korábbiak voltak, amelyek eltérő kiváltó okokra (aszály, magas olajárak, lehetséges pénzpiaci spekulációk) vezethetők vissza – hívta fel a figyelmet Monika Tothova a HOLDBLOG-nak adott interjúban.

Kritikus helyzetben tört ki a háború

A válság súlyosságának megértéséhez két lényeges szempontra hívta fel a figyelmet a szakember. Egyrészt arra, hogy már a február 24-i inváziót megelőzően is történelmi csúcson álltak a nemzetközi élelmiszerárak. Másrészt arra, hogy Oroszország és Ukrajna nagyon fontos szereplői a globális piacnak.

Ez a két ország adta 2021-ben a globális búzaexport 30 százalékát.

A világon ötven olyan ország van, amely az éves búza igényének harmadát innen importálja, ami mellett a napraforgó, a kukorica, az árpa és a napraforgómag-olaj nagyon fontos exportőrei is a háborúban álló felek. Az orosz-ukrán krízis tehát egy eleve kiélezett helyzet idején hozott további bizonytalanságot, felfelé nyomva az egyébként is magas árakat.

Ez a krízis egészen más, mint a korábbiak

  • Mit tehetnek azok az országok, amelyek eddig főként ebből a térségből importálták az agrárterméket?
  • Milyen tényezők játszanak szerepet az árak alakulásában?
  • Mire érdemes készülniük a kelet-európai és ezen belül a magyar gazdáknak?

Egyebek mellett erről is kérdeztük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének közgazdászát a HOLDBLOG-on megjelent interjúban.

Nagy a bizonytalanság a piacokon

Vannak persze olyan területek, ahol az előrejelzések akár bizakodásra is okot adhatnának. A globális búzatermelés például a szervezet friss prognózisa szerint az idén 1,1 százalékkal haladhatja meg a tavalyit. Monika Tothova ugyanakkor az adathoz hozzátette, hogy – bár ezek egyelőre növekedést vetítenek előre, de –

nem tudhatjuk (senki sem tudhatja) meddig tart és milyen maradandó, különösen az ellátási láncokat érintő károkkal jár az ukrajnai háború.

Nagy bizonytalanság uralkodik a piacokon – emelte ki. Bizonytalan, hogy a búzatermelés, különösen Ukrajnában, mennyire lesz zökkenőmentes. A világ számos országában problémát jelentenek továbbá a nagyon magas műtrágyaárak. Tudni kell ugyanis, ha nem használunk elegendő mennyiségű műtrágyát, akkor még ugyan néhány növényfajta ki fog nőni, de a terméshozam alacsonyabb lesz.

Súlyos problémákhoz vezethetnek a magas árak

Az sem látszik továbbá egyelőre, hogy milyen lesz a búza aratása az északi féltekén. Európa déli részeit némi szárazság sújtja. A FAO következő Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztatója május elején jelenik meg. A szervezet folyamatosan figyelemmel kíséri, felülvizsgálja a globális élelmiszerellátás helyzetét.

Összességében nem zárható ki, hogy egyes országok – különösen a már amúgy is nehéz pénzügyi helyzetben lévők, például Jemen – nem rendelkeznek elegendő forrással ahhoz, hogy magas áron megfelelő mennyiségű mezőgazdasági terméket vásároljanak.

A teljes interjú a HOLDBLOG-on olvasható.

A szerző további cikket ezen a linken olvashatja.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kapcsolódó
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!