A TikTok-sztár rögbijátékos, vörös rúzzsal és 30-as testtömegindexszel

2024. augusztus 4. – 20:36

A TikTok-sztár rögbijátékos, vörös rúzzsal és 30-as testtömegindexszel
Fotó: Mike Coppola / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A pályán is vörös rúzst visel az amerikai rögbiválogatott játékosa, Ilona Maher, aki csapatával bronzérmet nyert Párizsban. Maher nevével nemcsak a közvetítéseken lehet találkozni, hanem a közösségi felületeken is: a játékok alatt a legtöbb követővel rendelkező rögbijátékos lett. A sportoló a vicces videói mellett sok tartalmat oszt meg a saját küzdelmeiről, a tökéletlenségéről, az önelfogadásról és a testéhez fűződő viszonyáról.

Ilona Maher három évvel ezelőtt lett ismert a közösségi médiában, amikor szórakoztató TikTok-videókat gyártott a 2021-es tokiói olimpiáról. Maher megosztotta követőivel, hogy miket esznek az olimpiai faluban és milyen a közösségi élet, miközben javában tombol a koronavírus. Párizsban pedig letesztelte, mennyire masszívak a világ legjobb sportolóinak szánt kartonágyak.

A háttérbe betekintést engedő „behind the scenes” jellegű tartalmak közül az egyik személyes kedvencem, amikor Maher úgy tesz, mintha a Love Island című társkereső reality egyik szereplője lenne, aki azért érkezett az olimpiai faluba, hogy megtalálja a Nagy Ő-t. Egy másik, szintén Párizsból posztolt videóban Maher arról beszél, hogy az olimpián a legapróbb tornásztól a legmagasabb röplabdásig mindenféle testalkatú ember megfordul, és bár lehet, hogy a fizikai adottság mások, minden test szép a maga nemében és nagy dolgokra képes.

A 27 éves vermonti játékos életében mindig jelen volt a sport. A tinédzser évei alatt jégkorongozott, kosárlabdázott és focizott is. 17 éves korában apja bátorítására kezdett érdeklődni a rögbi iránt, amit annyira megszeretett, hogy a gimnázium után is folytatta, és a Quinnipiac Egyetem rögbicsapatának játékosa lett. Miután 2018-ban megszerezte ápolói diplomáját, csatlakozott az Egyesült Államok legnagyobb rögbi sportszervezetéhez, az USA Rugbyhez.

Maher 2018-ban lett válogatott rögbijátékos, akkor egy Japán elleni mérkőzésen mutathatta meg, valójában mire is képes. Három évvel később csapatával kijutottak a tokiói olimpiára, idén pedig bronzérmet nyertek Párizsban. Maher azonban nemcsak a pályán halmozza a sikereket. A profi sportoló, amellett, hogy kétmillión követik Instagramon és TikTokon is, egy dezodormárka nagykövete, és van egy saját márkája is, a Medalist, ami bőrápolási termékeket forgalmaz.

A tokiói olimpia mély nyomot hagyott Maherben. A csapata elvesztett a negyeddöntőt, amiért Maher magát okolta. A bukásról, az újrakezdésről, a versenyzők lelkébe beköltöző depresszióról (post-olympic bluesról) beszélt egy 2022-es Ted Talk-előadáson. „Senki nem beszél arról, hogyan folytasd az életed az olimpia után, akár nyertél egy érmet, akár nem” – mondja Maher, aki szerint téves azt gondolni, hogy az olimpikonok élete csupa móka és kacagás. „Meg akartam mutatni az embereknek, hogy még az élsportolóknak is vannak nehézségei, és nemcsak a fizikai kihívásokra gondolok, hanem azokra a harcokra is, amiket a fejünkben vívunk saját magunkkal.”

Olimpikon vagyok, rengeteget edzek, de nekem is van narancsbőröm

A rögbijátékost sokan mégis a humoros, autentikus és őszinte tartalmai miatt kedvelik, amik a testpozitivitásról, az önszeretetről, az önelfogadásról szólnak, amivel néhanapján magának Mahernek is meggyűlik a baja. „Olimpikon vagyok, rengeteget futok és súlyokkal edzek, de még nekem is van narancsbőröm, ami szerintem teljesen természetes. Ennek ellenére sok nőt foglalkoztat és bánt az a gondolat, hogy nem tökéletes a bőre. Képtelenség minden pillanatban szeretned magad.

Én egy profi sportoló vagyok, egy olimpikon, mégis vannak napok, amikor utálom a testem. Ez egy nehéz és örökké tartó küzdelem, és nem szabad azt gondolni, hogy egy nap majd felkelünk, és minden porcikánk tökéletes lesz. Hiszen a testünk folyamatosan változik, és ezt meg kell tanulni elfogadni”

– fejtette ki a véleményét Maher az NBC New Yorknak.

Ha ellátogatunk a rögbijátékos Instagram- vagy TikTok-oldalára, kismillió videót találhatunk arról is, hogy Maher elegáns, spagetti pántos ruhákban pózol, amikből kilátszanak izmos karjai és a háta is. Például itt:

Vagy itt:

A profi rögbis ezt azonban egyáltalán nem bánja, sőt! Büszkén mutogatja férfiakat megszégyenítő izmait és széles vállait (akár egy vacsorán is a Fehér Házban), és szerinte egyáltalán nem helyénvaló az, hogy csak azoknak a nőknek megengedett megélni szabadon a nőiességüket, akik vele és élsportoló társaival ellentétben megfelelnek annak a társadalom által megkonstruált képnek, miszerint a gyengébbik nem akkor nőies, ha karcsú és nádszál vékony. ​​

„Mindig is lesznek negatív emberek, akik azt gondolják, hogy a nőknek törékenynek, kicsinek, csendesnek és szelídnek kell lenniük, pedig ez nem így van. Lehetnek erősek és lehet széles válluk”

– mondta könnyeivel küszködő Maher a TikTokon.

Attól, hogy sminkelem magam, még játszhatok agresszív sportot

Mahert nem egyszer kritizálták a fizikuma miatt, a közösségi felületeken többször beszél arról, hogy napi szinten megkapja, milyen férfias. Maherről könnyen leperegnek ezek a rosszmájú megjegyzések, amiket nem hagy szó nélkül.

„Valóban 30-as a testtömeg-indexem (BMI), azaz túlsúlyosnak számítok, egész életemben annak számítottam. Hát ez van, de én megyek az olimpiára, ti viszont nem” – vágott vissza az amerikai sportoló egy gonosz kommentelőnek egy Instagram-videóban, amit azzal a szöveggel posztolt, hogy: Just ignore the haters, vagyis ne foglalkozz a gyűlölködőkkel. A felvételen Maher egyébként azt is kifejti, hogy nem ért egyet a BMI-mérési módszerével, hiszen nem veszi számításba, hogy milyen izmos az illető.

A nőies élsportolók mellett kampányoló amazon védjegyévé vált az ikonikus vörös rúzs, amit Maher nemcsak különleges alkalmakon visel, hanem a pályán is, miközben véres csatát vívnak az ellenfél csapatával.

„Attól, hogy sminkelem magam, még tudok játszani. Úgy érzem, lehetek egy vadállat, és űzhetem ezt az agresszív sportot, miközben megélhetem a nőiességemet is”

– fejtette ki Maher a CBS Morningnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!